Yıllanmış sarımsak ekstraktının etlik piliçlerde performans, et kalitesi ve etin raf ömrü üzerine etkileri
Effects of aged garlic extract on broiler performance, quality and shelf life of the meat
- Tez No: 341503
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broiler, aged garlic extract, meat quality, blood cholesterol, TBA
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma etlik piliç rasyonlarına ilave edilen farklı düzeylerdeki yıllanmış sarımsak ekstraktının performans ve et kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma yesadüf parselleri deneme planına göre yapılmıştır. 540 adet günlük etlik piliç civcivi (Ross 308) benzer canlı ağırlıkta her birinde 15 hayvan bulunan 6 tekerrürlü 6 muamele grubundan oluşan toplam 36 adet bölmeye şansa bağlı olarak yerleştirilmiştir. 42 günlük süre boyunca 5,10 ve 15 ml/kgyem yıllanmış sarımsak ekstraktı, 10 ml/kgyem taze sarımsak ekstraktı ve karşılaştırma grubu olarak 200 ppm/kgyem vitamin E ilavesi ile hiçbir muamele uygulanmamış kontrol grubu standart etlik piliç yemleriyle beslenmişlerdir. Yem ve su serbest şekilde verilmiştir. Etlik piliçlerin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları 0,21 ve 42. günlerde yapılan tartımlarla belirlenmiştir. Ayrıca denemede et kalitesi olarak etin kimyasal içeriği, renk ve pH değerleri, TBA düzeyi ve etlerin duyusal testleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of different levels of aged garlic extract supplementation into broiler diets on the performance, meat quality and shell life of meat. The completely randomized design was used for the study. 540 one-day old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned to six treatments and six replicates (fifteen birds per replicate). Treatment 1 (K) served as control because of the birds received no extracts. The birds in Treatments 2 and 3 (E200=Vitamin E; 200 mg/kg and TSE10; 10 mg/kg fresh garlic extract diet) were offered respectively, while those in treatment from 4 to 6 were offered 5, 10 and 15 ml of aged garlic extracts per kg feed on daily basis. On Day 42, 4 ml of blood sample was collected from six birds per replicate for the evaluation of hematological and serum biochemical parameters. There were no significant (P = .05) differences in feed conversion ratio (FCR), carcass weight, carcass percentage, abdominal fat, edible inner organs, mortality, pH values, color, sensory tests and chemical components of meats across the treatments. Fresh and aged garlic extracts had significant (P = .05) effect on feed intake, daily weight gain of the birds. Birds fed fresh and aged garlic extracts recorded significantly (P = .01) lower blood cholesterol and TBA than the control.Aged garlic extract can elongate the shelf life of meat by lowering blood cholesterol and the TBA of the meat.