Sarımsak beslenme takviyesinin antrenman yapmayan orta yaş erkeklerde fizyolojik performans üzerine etkisi
The effect of the aged garlic supplementation on exercise performance properties in untrained male
- Tez No: 493401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİNE PÜNDÜK, DOÇ. DR. ADNAN ADİL HİŞMİOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İzokinetik kas kuvvet özellikleri, maksimal bisiklet egzersiz performansı, yıllanmış sarımsak takviyesi, İsokinetic muscle strength properties, maximal cycling exercises performance, AGE supplementation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Sarımsak Beslenme Takviyesinin Antrenman Yapmayan Orta Yaş Erkeklerde Fizyolojik Performans Üzerine Etkisi Bu araştırmanın amacı, düzenli olarak antrenman yapmayan orta yaş erkeklerde; yıllanmış sarımsak (YS), (Kyolic, likid organik sarımsak takviyesi, Aged Garlic, AGE) beslenme takviyesinin fiziksel performansa etkisini araştırmaktır. Bu araştırmaya üniversitede çalışan 6 erkek gönüllü (yaş 30,2 ± 6,6 yıl; boy 175,6 ± 6,34 cm; vücut ağırlığı 73,88 ± 12,35 kg) katıldı. Çalışmaya katılan gönüllülerin boy, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi (BMI, kg/m2) ve vücut yağ yüzdeleri (%VY) ölçüldü. Katılımcılara kademeli olarak artan bisiklet ergometresinde maksimal aerobik güç testi, zamana karşı maksimal bisiklet testi ve maksimal kas gücünü ölçmek için dominant bacak, diz ekleminde 60 ve 180°/san açısal hızlarda 6 tekrarlı izokinetik konsantrik/konsantrik maksimal kas kuvvet testiyle birlikte, 180°/san açısal hızda, 30 tekrarlı maksimal kas yorgunluğu testi uygulandı. Tüm testler sirkadiyen varyans etkisini en aza indirmek için günün aynı zaman diliminde yapıldı. İlk testlerden sonra katılımcılara 10 gün süreyle YS (5ml/gün) takviye verildi. Tüm performans testleri; takviyeden önce, takviyeden 10 gün sonra ve takiben 10 gün sonra olmak üzere çalışma sonunda tekrar edildi. Yıllanmış sarımsak özü takviyesi; izokinetik ekstensör ve fleksör pik iş, pik iş/vücut ağırlığı, ortalama ve toplam iş kapasitesini takviye sonrasında anlamlı olarak artırdı (p˂0.001). Diğer yandan; fleksör pik tork, pik ve ortalama güç değerlerinde de benzer bir artış kaydedildi (p˂0.001). Buna karşın AGE takviyesi; izokinetik ekstensör kas kuvvet fonksiyonlarını, kas yorgunluk indeksini, maksimal aerobik güç bisiklet egzersiz testini ve zamana karşı bisiklet performans parametreleri etkilemedi. Sonuç olarak; YS takviyesinin sedanter erkeklerde takviye sonrası dönemde, diz konsantrik/konsantrik kas kuvvet özelliklerini artırdığı ancak maksimal bisiklet egzersiz performansını dolayısıyla kardiyovasküler dayanıklılığı etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of the Aged Garlic Supplementation on Exercise Performance Properties in Untrained Male The purpose of this study is to investigate the effects of Aged Garlic supplementation (Kyolic, organic garlic supplement liquid, Aged Garlic, AGE) on physical performance in middle-aged men who do not regularly train. In this study, 6 male voluntary subjects (age 30,2 ± 6,6 years, height 175,6 ± 6,34 cm, body weight 73,88 ± 12,35 kg) participated in this study. Body weight, body mass index (BMI, kg/m2), and body fat percentages (% FAT) were determined for the subjects participating in the study. The volunteers were performed maximal aerobic power and 10 km time trial cycling test. The next day, isokinetic concentric/concentric protocol involving 6 maximal repetitions at the 60 and 180 degrees/sec on dominant knee for extensor and flexor muscles; subsequently, the concentric muscle fatigue test with 30 maximal repetitions at 180°/sec were performed. After baseline tests, the subjects were supplemented daily with AGE (5 ml) for 10 days. The performance tests were evaluated at baseline, after 10 days of post-supplementation and 10 days washout of the study. AGE increased the extensor and flexor muscle functions of the peak work, peak work/ body weight, average and total work in the post-supplementation period (p˂0.001). Similarly, Flexor peak torque, peak power, average power values were increased in the post-supplementation (p˂0.001) whereas no effect was observed on the extensor functions regarding these parameters. In conclusion, AGE supplementation favourable effects on isokinetic muscle strength properties whereas had no effect on cycling exercise cardiovascular endurance performance in untrained men were observed.