Cu2+ metal iyonu katkılı Cd-metilizonikotinat ve Zn-metilizonikotinat komplekslerinin EPR ile incelenmesi
Investigation of Cu2+ doped Cd-methylisonicotinate and Zn-methylisonicotinate complexes with EPR spectra
- Tez No: 341506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, Cu2+ iyonu, Cadmiyum, Metilizonikotinat, FT- IR, X- Işını kırınımı, EPR, Cu2+ ion, Cadmium, Metilizonikotinate, FT- IR, X- Ray diffraction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde catena-poly[[diaquabis(methylisonicotinate-N)cadmium(II)]-l-(sulfato-O:O)] kompleksi sentezlenerek tek ve toz kristal EPR spektrumları elde edildi. Monoklinik kristal sistemine sahip catena-poly[[diaquabis(methylisonicotinate-N)cadmium(II)]-l-(sulfato-O:O)] kompleksinde Cu2+ iyonuna ait iki merkez, her bir merkeze ait bir site gözlendi. Spektrumların analizinden g ve A tensörleri, esas eksen değerleri ve yön kosinüsleri belirlendi. Spin Hamiltoniyen parametreleri hesaplanarak Cu2+ iyonu katkılı yapının paramanyetik merkezin yerel simetrisi ve taban durumu dalga fonksiyonları oluşturuldu. İkinci bölümde ise [Zn(methylisonicotinate)2(H2O)4]?(sac)2 kompleksi elde edilerek komplekse Cu2+ iyonu katkılandırıldı. Triklinik kristal sistemine sahip oktahedral koordinasyon küreli komplekslerin kristal örgüsünde bulunan merkez Zn2+ iyonları yerine Cu2+ iyonları safsızlık olarak yerleşerek paramanyetik merkez meydana geldi ve oda sıcaklığında EPR spektrumları kaydedildi. Tek ve toz kristal EPR spektrumlarının analizinden elde edilen sonuçlara göre Cu2+ iyonuna ait merkezin yerel simetrisinin rombik olduğu sonucuna ulaşıldı. Spin Hamiltoniyen parametreleri kullanılarak Cu2+ iyonunun eşlenmemiş elektronunun taban durumu dalga fonksiyonları oluşturulmuş olup eşlenmemiş elektronun ligantlarda mı yoksa metalin d orbital yörüngelerinde mi zamanını geçirdiği belirlendi. Ayrıca bu komplekslerin X -ışını kırınımı ve FT- IR çalışmaları hakkında kısaca bilgiler verildi.
Özet (Çeviri)
This study composed of two parts. In the first part, catena-poly[[diaquabis(methylisonicotinate-N)cadmium(II)]-l-(sulfato-O:O)] complex was synthesized and its single and powder crystal EPR spectra were taken. Having the monoclinic crystal system, it was observed in the catena-poly[[diaquabis(methylisonicotinate-N)cadmium(II)]-l-(sulfato-O:O)] complex Cu2+ ion has two centers and each center has one site. g and A tensors, principal axis values and directional cosines were determined from the analysis of spectra. Ground state wave functions of the structure doped with Cu2+ were consructed by using spin hamiltonien parameters. In the second part, [Zn(methylisonicotinate)2(H2O)4]?(sac)2 complexes were obtained and Cu2+ ions were doped. Complexes depending on triclinic crystal system have octohedral coordination sphere. In the crystal lattice, Cu2+ ions were placed as inpurities creating paramagnetic centers instead of the central Zn2+ metal ions. EPR spectra were taken at room temperature. Local symetry of Cu2+ was determined as rombic from the analysis of single and powder crystal EPR spectra. Ground state wave functions of the unpaired electron in Cu2+ ion were calculated by using the spin hamiltonien parameters and it was figured out whether the unpaired electron spends its time on ligand orbitals or metal d orbitals. Furthermore, a brief information was given about X-Ray diffraction data and FT-IR studies.