Muğla İli'nde sektörler arası bütünleşme ile bölgesel kalkınma
Regional development by cross-sectoral integration in the province of Muğla
- Tez No: 341605
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, Bütünleşme, Sektörler arası bütünleşme, Zaman serisi analizleri, Muğla, Regional Development, Integration, Cross-Sectoral Integration, Time Series Analysis, Muğla
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bölgesel kalkınma, sanayileşmenin belli bölgelerde toplanması sonucunda ortaya çıkan eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla, geri kalmış bölgelerin sanayileştirilerek gelişmiş bölgeler düzeyine ulaşması ve ülke içinde adil bir refah dağılımının sağlanmasıdır. Tanımdan da anlaşıldığı gibi bölgesel kalkınma; ekonomik ve sosyal nitelikli bir yapısal değişimin bölge bazında gerçekleşmesini öngörmektedir. Bölgesel Kalkınma ekonomik, kültürel, sosyal ve ekolojik bakımdan bütüncül bir yaklaşımı gerektiren bir bileşendir. Sektörler arası bütünleşme, bölgesel kalkınmanın araçlarının en önemlilerinden birisidir. Son yıllarda gerek gelişmekte olan ülkelerde ve gerekse gelişmiş ülkelerde sektörler arası bütünleşmenin önemi gitgide artmaktadır. Bölgesel kalkınmada rekabet edebilen ekonomilerin varlıklarını sürdürebildikleri görülmektedir. Sektörler arası rekabetin, bir sektörün tek başına etkinlik göstermesiyle gerçekleşemeyeceği açıktır. Bunun için sektörlerin birbirlerinin potansiyellerini kullanıp, fırsatları güçlü yöne dönüştürebilirler. İşte bu bağlamda, sektörler arası bütünleşme bu ilişkinin kurgulanmasında en önemli araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada, Bölgesel Kalkınmayı gerçekleştirmede etkin rol üstlenen sektörler arası bütünleşme Muğla ilinde Zaman Serisi analizleriyle incelenmiştir. Çalışma alanında bütünleşme olan ve olmayan sektörel ilişkiler ortaya konmuştur. Analizler sonucu değerlendirmeler ve bu değerlendirmeler sonucu Muğla ilinde sektörler arası bütünleşmenin gerektirdiği mekânsal organizasyon oluşturulmuştur. Oluşturulan mekânsal organizasyonlar sektörlerin birbirlerinin potansiyellerini kullanıp, fırsatları güçlü yöne dönüştürebildiği ve bu sayede sektörel gelişmeyle birlikte bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilebildiği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Regional Development's objective is suppressing the inequality which of the rasultent with industrialisation's rally in the certain religion. It purpose industrialize and develop the country. As is also understood from the definition, the regional developments aim the social qualitati ve alteration. Regional Development is an instrument which requires an integrated approach regarding economic, cultural, social and ecologic way. Cross sectoral integration is one of the most important instruments of Regional Development. In the last two decades, the importance of Cross sectoral integration in both developing and developed countries more and more increases. Economies which can rival in Regional Development can continue their existence. Rival in Regional Development don?t come true with only one sector activity. The sectors can use each other's potential and transform the apportunities to power. Cross sectoral integration is the most significant vehicle of this relation. Therefore, in this study, undertaking active role in achieving cross sectoral integration of Regional Development in the province of Muğla time series analysis examined. Resultant and non industrial relations in the field of working have been revealed. Analysis results from these assessments and these results of these evaluations by the spatial organization of cross sectoral integration established in the province of Muğla. The sectors can use each other's potential and transform the apportunities to power with the spatial organization created and thus, with the development of this sector is explained in the true Regional Development.