Metropoliten kentsel büyümenin çeperdeki kentsel-kırsalla etkileşimi; Antalya örneği
Rural urban interaction on the periphery of metropolitan urban growth; Antalya sampling
- Tez No: 341604
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Metropoliten Kentsel Büyüme, Metropolitenle?me, Çeperle?me, Kentsel Kırsal Etkile?im, Kentsel Kırsal Bütünlük, Antalya, Metropolitan Urban Growth, Periphery, Urban Rural Interactions, Urban Rural Integrity, Antalya
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Küreselleşme süreci ile kentlerde ve kentsel alanlarda sosyal, ekonomik, politik ve mekânsal olarak büyük değişimler yaşanmaktadır. Hızla artan nüfus ve buna bağlı olarak hızlı değişim gösteren kentsel bölgeler, yönetsel sınırların ötesine geçerek büyümektedir. Özellikle küresel ağlara eklemlenme sürecindeki metropoliten kentler, geçirdikleri sosyal ve mekânsal değişimler sonucunda kentsel merkezlerinin çeperine/periferine ya da etrafına doğru sıçrayarak ve/veya yayılarak gelişmektedir. Çeperin/periferin ötesindeki alanların kentleşmesi sonucunda kırsal doku içerisinde, kentsel, yarı kentsel-yarı kırsal ve kırsal özellikli ya da kentsel-kırsal bütünlüklü yeni kentler veya yerleşim örüntüleri meydana gelmektedir. Buradan yola çıkarak kentsel-kırsal bütünlüklü alanları (rurban) sosyal ve mekânsal süreçlerle, bu alanların kentleşmesini (rurbanization)kentsel döngüler, değişen kentleşme biçimleri ve kırsal dönüşüm süreçleri ile birlikte ele almak gerekmektedir. Bu çalışma ile metropoliten kentlerin gelişme alanlarının yayılması ve çeperlerin ötesinde kırsal alanların içlerine doğru saçaklanması ile ortaya çıkan farklı mekânsal süreçler açıklanmaktadır. Ayrıca çeperdeki kentsel ve kırsal etkileşimle meydana gelen kentsel-kırsal bütünlüklü (rurbanity) yerleşim örüntülerinin mekânsal ve sosyal özelliklerinin ortaya konulması, kentsel ve bölgesel etkilerinin açıklanması, kentsel-kırsal bütünlüklü kentleşmenin (rurbanization) kentsel döngülerinin tanımlanması süreçleri Antalya Metropoliten Kenti üzerinden sınanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cities and urban areas with the trend of globalization, social, economic, political and spatial have seen big changes. Rapidly growing cities are showing rapid changes in the population and as a result, growing beyond administrative boundaries. Spent in the process of incorporation into global networks, especially in metropolitan cities, urban centers as a result of changes in the walls of the socio-economic and spatial/right jump or spread around the periphery, or evolving. Periphery/peripheral tissue in the countryside as a result of the urbanization of areas beyond the semi-urban or semi-rural featured consists of holistic patterns of new towns or settlements. Based on this result, integrated urban rural urbanization (rurbanization), together with processes of urbanization, urban iteration, and vice versa need to explain. This study showed that the growth process towards the periphery of cities and metropolitan sprawl spreading and shaping of urban space, such as the role of the spatial development of cities and urban areas, rural areas, the pressure on the metropolitan outskirts of the city on the edge and put in the new settlement patterns in the spatial and social characteristics of the city and rural areas, and a new concept resulting from the interaction of the urban rural integrity (Rurbanity) tried to test out the features and the results of the Body of Antalya City.