Kumaşların geometrik analizi ve 3 boyutlu çizimi
Geometric analysis and 3 dimensional drawing of fabrics
- Tez No: 341613
- Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ABDULLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geometrik modelleme, iplik modeli, 3 boyutlu model, dokuma, örme, Geometrical modelling, yarn model, 3D model, weave, knitting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bir kumaşın geometrik yapısının bilinmesi kumaşın oluştuktan sonraki özelliklerinin ve kullanım sırasındaki davranışlarının tahminlenmesi açısından tasarımcılara ve üreticilere ön fikir vermektedir. Kumaşın kullanım sırasındaki mekanik özellikleri elbette ki kumaş geometrik yapısı ile büyük ölçüde ilgilidir. Örgü birimindeki iplik hareketleri, yani kumaştaki ipliklerin geometrisi, dışarıdan bir kuvvet etki ettiğinde ipliklerin buna tepkisini etkiler, dolayısı ile kumaşın davranışını belirler. Bu anlamda kumaş geometrisini oluşturmak bize mekanik özellikleri hakkında da bilgi verir. Bu da hem üretim hem de kullanım sırasındaki kumaşın performansını tahminlememize yardımcı olur. Kumaşın geometrik olarak modellenmesi aynı zamanda tasarımcılar açısından da önemlidir. Tasarımcılar bu sayede tasarladıkları kumaşın üç boyutlu yapısını ve yüzey görünümünü önceden inceleme şansı elde ederler. Bu çalışmada yaygın olarak kullanılan çeşitli dokuma ve örme kumaşların geometrik yapıları incelenmiş ve genel örgü yapılarının üç boyutlu modelleri oluşturulmuştur. Temin edilen kumaşların enine kesit görüntüleri alınmış ve bu görüntüler esas alınarak çap ölçümleri yapılmıştır. İpliklerin kumaş içerisindeki hareketi de yine bu görüntüler kullanılarak belirlenmiştir. Kumaş görünümleri kullanılarak CorelDRAW programında kumaşların atkı ve çözgü enine kesitleri oluşturulmuştur. İplik çap kesitleri eliptik ya da dairesel seçilmiştir. İplik yörüngesi ise B-spline eğrileri kullanılarak çizilmiştir. Oluşturulan bu kesitteki değerler kullanılarak 3DsMAX programında iplikler üç boyutlu olarak çizilmiştir. Çalışmada dokuma kumaşlarının analizi çerçevesinde kumaş fazları incelenmiş ve kumaş tasarımlarında kullanılan temel hesaplamalar verilmiştir. Bezayağı örgü için belirlenen dokuz fazdan 3 tanesi farklı atkı ve çözgü sıklıkları ve çap değerleri için hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar kullanılarak 3DsMAX programında modelleri oluşturulmuştur. Böylelikle dokuma kumaşlarda fazları karşılaştırmasının üç boyutlu olarak görülmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Modelling the geometric structure of textile material is useful for designers and producers to predict the properties of fabrics. The end-use mechanical properties of fabrics are relate to the geometrical structure of textiles. The yarn moves in the pattern, in other words yarn geometry, affect the fabrics properties when a force is applied. This helps to predict of fabrics? performance. Modelling of fabrics is also important for textile designers. In this work, geometrical structures of woven and knitting fabrics are researched. Common woven and knitting patterns are modelled in 3D. The cross-sections of fabrics are pictured. The diameters of yarns are measured from these pictures. Also the yarn paths are defined using these pictures. Warp and weft yarns? cross sections are created in CorelDRAW. In this program, yarn paths are drawn with B-spline tool. The sketch which is drawn in CorelDRAW, is imported to 3DsMAX and modelled. In this study, the phases of woven fabrics are searched and basic calculations of these systems are given. There are nine phases for plain weave. Three of those nine phases are modelled for different warp and weft diameter values. According to calculations, the two - dimensional sections of yarns are created in CorelDRAW. Three - dimensional models are created in 3DsMAX. With these models, it is possible to compare the fabrics? phases.