Bazı laktik asit bakterilerinin antibiyotik dirençlilikleri ve aroma madde oluşturma özelliklerinin belirlenmesi
Antibiotic resistance of some lactic acid bacteria and identifiy create the aroma substances
- Tez No: 341612
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, aroma, direnç, organik asit, antibiotic, aroma, resistance, organic acid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada çiğ sütten izole edilmiş ve tanımlamaları yapılmış 123 adet laktik asit bakterisinin antibiyotik dirençlilikleri, organik asit ve aroma maddeleri üretimleri belirlenmiştir. Bu amaçla on üç farklı antibiyotik (vankomisin, kloramfenikol, rifampisin, penisilin tetrasiklin, eritromisin, novobiosin, oleandomisin, oksitetrasiklin nitrofurantoin, ampisilin, gentamisin ve siprofloksasin) kağıt diskleri kullanılmış ve Kirby-Bauer Disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Antibiyotik duyarlılıkları çoklu antibiyotik direnç indeksi ile hesaplanmıştır. İzolatların organik asit tayinleri ise HPLC cihazı ile belirlenmiştir. Genel olarak laktik asit üretmekle beraber malik, pürivik ve asetik asit ürettikleri saptanmıştır. Aroma maddelerinin belirlenmesinde ise MS-GC den faydalanılmıştır. Çoğunlukla 1-bütanol-3-metil, 3-metilbütanal, asetik asit, etanol, izopropil alkol, n-bütanol ürettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine antibiotic resistances, production of aroma compounds and organic acids of 123 lactobacilli, that were isolated from raw milk. In line with this purpose 13 different antibiotics (vancomycin, chloramphenicol, rifampicin, penicilline tetracycline, eritromisin, novobiocin, oleandomysin, oxytetracycline, nitrofurantoin, ampiciline, gentamicin, ciprofloxacin) paper discs and Kirby-Bauer Disk Diffusion Susceptibility Test were used. Firstly, Multiple Antibiotic Resistance was waluated. The organic acid productens of the isolates was also detected by the High Performance Liquid Chromatography (HPLC). As well as mainly producing lactic acid, malic acid, pyruvic acid and lactic acid are the other ones produced by these antibiotics. Finally, Gas Chromatography Mass Spectroscopy Technique (MS-GC) was used to detect aroma compounds. They mainly produce 1-butanol, 3-methyl, 3-methylbutanol, acetic acid, ethanol, isopropyl alcohol and n-butanol.