Şekil hafızalı teknik tekstil materyallerle elde edilen hareketli tekstil yüzeylerinin (aktüatörlerin) incelenmesi
Investigate of moving textile surfaces (actuators) which obtained from shape memory technical textile materials
  1. Tez No: 341614
  2. Yazar: ALEV DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÜÇGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik tekstiller, şekil hafızalı materyaller, eyleyiciler (aktüatör), akıllı tekstiller, Technical textiles, smart textiles, shape memory materials, actuators
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yaşam koşullarının yan sıra yaşam standartlarındaki artışta teknolojik gelişmelerin nedenleri arasında yer almaktadır. Otomotivden inşaata, tıptan tekstil sektörüne kadar pek çok alan teknolojik açıdan gelişmeler gösterirken, Ar-Ge çalışmaları içinde ciddi yatırımlar yapılmış ve geleneksel kavramlar yerini modern ve yenilikçi çalışmalara bırakmıştır. Bu gelişmelerden tekstil de büyük oranda etkilenmiş, teknik ve fonksiyonel tekstile olan yatırım ve çalışmalar da aynı oranda artış göstermiştir. Bu durum akıllı tekstillere olan yönelim ve istikrara dair hareketleri de beraberinde getirmiştir. Diğer bir yandan tekstil ürünleri, yalnızca giyinme, örtünme gibi amaçlar dışında kullanılmaya başlanmış ve pek çok sektör içinde de önemli yerler edinmiştir. Bu durumdan yola çıkılarak, tekstil yüzeyleriyle mekanik hareketlerin de sağlanabileceği ve bu davranışın tıbbi tekstillerde, fizik tedavi alanında faydalı olabileceğine dair düşünceler somutlaştırılmaya çalışılmıştır. Tezde şekil hafızalı materyaller ile yapılabilecek yüzeyler ve hareket yetenekleri üzerine çalışılmıştır. Şekil hafızalı alaşımlarla yapılan deneylerde, öncelikle optimum gerilim değeri belirlendikten sonra, kullanılan Ni-Ti alaşımı belirli noktalarından tekstil yüzeyi üzerine yataklanmış ve güç kaynağıyla elektrik uygulanarak kasılma benzeri hareketler doğrultusunda daha sistemli bir hareket için çalışılmıştır. Bu nedenle zamanlayıcı olarak kullanılmak üzere bir pic devresi kurulmuş ve nitinol yerleştirilmiş tekstil yüzeyinde programlı bir hareket gözlemlenmiştir. Bu gözlemler neticesinde parmaklarını hareket ettirebilen bir eldiven tasarısı üzerinde çalışılmıştır. Yapılan tasarım kısmi felçli spastisitesi olan hastalar için el kaslarının hareketini destekleyecek niteliktedir. Bu sayede hasta el kaslarını uzman kişilerin de yardımıyla aktif asistif döneminde daha etkin çalıştırmış olacaktır. Böylece el kaslarında hareketsizlikten kaynaklı kas zayıflığının artması ve kütlesel azalmayı da engellemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Increase of living standards as well as the living conditions are among the causes of technological developments. Automotive, construction, medicine and textile with so many technological advances shows,significant investments in R & D activities has left the traditional concepts of the modern and innovative work. This is largely influenced by developments in the textile, technical and functional textiles and works of the investment has increased at the same rate. This condition brought about orientation and stability to smart textiles movement. On the other hand textile products are not used for only the dress and cover,products had been used for purposes other than as the important places in the sector has adopted. Based on this situation, textiles, medical textiles, surfaces, and this behavior can be achieved in mechanical movements, thoughts that might be useful in the field of physical therapy is tried to be actualized. Shape memory materials, surfaces and fine motor skills can be done with the thesis studied. Shape memory alloys experiments, we first determined the optimal voltage value, then the specific points of the textile used on the surface of the Ni-Ti alloy bedded and applying electrical power supply line of contraction-like movements tried to act more systematically. Pic so as to be used as a timer circuit incorporated and a programmed action was observed on the surface of textile placed nitinol. As a result of these observations for moving his fingers tried to draft a glove. Used for patients with partial palsy spasticity of the muscles of the design is to support the movement. In this way, with the help of experts, patient will be executing his hand muscles more effectively on active assistive term. Thus, the increase in muscle weakness and hand muscles from inactivity is intended to prevent the reduction in mass.