Bor aplike edilmiş dokuma kumaşların elektromanyetik alan ekranlamasının incelenmesi
Investigation of electromagnetic radiation shielding of woven fabrics with application of boron
- Tez No: 341615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DAYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik radyasyon, elektromanyetik ekranlama, yansıma odası, bor, bor karbür, Electromagnetic radiation, electromagnetic shielding, chamber room, boron, boron carbide
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında elektromanyetik uyumluluk ve elektromanyetik girişimin tarihsel gelişimi ve teorik temelleri incelenerek elektromanyetik uyumluluk için kullanılan yöntemlerden biri olan ekranlama konusu detaylı olarak ele alınmıştır. Elektromanyetik ekranlama çeşitleri ve seviyeleri üzerinde durulmuştur. Bor elementinin kullanım alanı ve öneminden bahsedilmiştir. Bor karbür bileşiği hakkında bilgiler verilmiş, ekranlama malzemesi olarak bor aplike edilmiş kumaş kullanılmıştır. Yansımalı oda mantığını minimize ederek bir test düzeneği kurulmuş ve ölçümlerde bu düzenek kullanılmıştır. Kurulan bu düzenekte birbirinden izolesi kumaşla sağlanabilen iki oda simüle edilmeye çalışılmıştır. Son olarak elde edilen sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; historical development and theoretical foundations of electromagnetic compatibility and electromagnetic interference are investigated. Shielding, which is one of the methods used for electromagnetic compatibility are discussed in detail. Focused on the types and levels of electromagnetic shielding. Use of space and the importance of the element boron is described. Given information about the boron compound of boron carbide applicated the fabric used as a shielding material. A test system established by minimizing chamber room logic and used for the measurements. In this set up, try to simulate two room which is isolated with fabric. Finally the results obtained are analyzed.