Antalya ili nar alanlarında görülen zararlılar ve doğal düşmanları
Pests and natural enemies encountered in pomegranate orchads in Antalya province
  1. Tez No: 341620
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, nar, zararlı, yararlı, Antalya, pomegranate, pests, natural enemies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Türkiye narın anavatanı olarak kabul edilen ülkelerden birisi olup, son yıllarda nar alanlarının genişlemesiyle de dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Gerek tarım alanlarındaki doğal dengenin bozulması ve gerekse nar alanlarının genişlemesi nedeniyle nar bahçelerinde birçok zararlı sorunu ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada Antalya ilindeki nar üretim alanlarında sorun olan zararlılar ile parazitoit ve predatörlerin saptanması amaçlanmıştır. Antalya merkez ve ilçelerinde yetiştirilen nar bahçelerinde 2011 ve 2012 yıllarında yürütülen çalışmalar sonucunda 6 takımından 12 familyaya ait 19 zararlı türün varlığı belirlenmiştir. Bu zararlı türlerden Frankliniella occidentalis, Nezara viridula, Siphoninus phillyreae, Planococcus citri, Ectomyelois ceratoniae ve Ceratitis capitata en yaygın türler olarak belirlenmiştir. Çalışmada, Forficula auricularia, Chrysoperla carnea, Coccinella septempunctata, Cryptolaemus montrouzieri, Nephus includens, Scymnus rubromaculatus, Oenopia (Synharmonia) conglobata ve Serangium parcesetosum olmak üzere toplam 8 tür yararlı böcek olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the most important countries in pomegranate production and in recent years the expansion of pomegranate areas ranks Turkey to be listed at first place in the world. Due to the disruption of the natural balance in agricultural areas and the expansion of pomegranate areas, many pests have emerged in pomegranate orchards. In this study, pests and parasitoids and predators were determined in pomegranate production areas of Antalya province. Pomegranate orchards of Antalya province were examined in 2011- 2012 and, 19 pest species belonging to 12 families of 6 orders were determined. Frankliniella occidentalis, Nezara viridula, Siphoninus phillyreae, Planococcus citri, Ectomyelois ceratoniae and Ceratitis capitata were identified as the most common species. A total of 8 species, Frankliniella occidentalis, Nezara viridula, Siphoninus phillyreae, Planococcus citri, Ectomyelois ceratoniae and Ceratitis capitata were also determined as beneficial insects.