Bağlaşık indüktörlü üç-seviyeli evirici ile asenkron motorların hız kontrolü için genetik tabanlı bulanık mantık denetleyici simülatör tasarımı
The simulator design of genetic based fuzzy logic controller for induction motors speed control with coupled inductors three-level inverter
- Tez No: 341621
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ASM, üç-seviyeli evirici, bağlaşık indüktör, uzay vektör, darbe genişlik modülasyonu(DGM), GABM, three-level inverter, coupled inductors, space vector, pulse width modulation (PWM), GAFL
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Asenkron motorlar (ASM) endüstride yaygın olarak kullanılmaktadırlar. ASM'lerin hız denetiminde genellikle dolaylı alan yönlendirmeli kontrol yöntemi tercih edilmektedir. Bu kontrol yönteminde değişkenlerin doğru bir şekilde bilinmesi gerekmektedir. Sisteme ait değişkenler matematiksel modelleme yapılabilecek kesinlikte bilinmeyebilir veya bu değişkenler zaman içinde değişiklik gösterebilir. Sistemlerin denetiminde, oransal-integral (PI) gibi klasik denetleyicinin performansı düşük olduğundan dolayı bulanık mantık (BM) ve genetik algoritma (GA) tasarım yöntemleri kullanılmaktadır. BM denetleyici yönteminde tasarım işlemi uzun zaman almakla beraber, denetleyici performansı uzman bilgisi ile sınırlı kalmaktadır. Bu yüzden BM denetleyici yapısı GA kullanılarak denetleyici performansı için en uygun çözüm sağlanmaktadır.Bu çalışmada, genetik tabanlı bulanık mantık (GABM) denetleyicisi ile bağlaşık indüktörlü üç-seviyeli evirici temelli bir ASM'nin hız denetimi için, simülasyon yazılım programı hazırlanmıştır. Hazırlanan simülasyon yazılım programı Microsoft Visual Studio 2012 IDE'sinde Windows Presentation Foundation (WPF) alt yapısı kullanılarak, C# programlama dili ile yazılmıştır. Simülasyon yazılım programı, esnek bir yapıya ve grafiksel tabanlı bir arayüze sahiptir. Yapılan arayüz ile ASM'nin, eviricinin ve denetleyicinin parametreleri değiştirilerek sistemin farklı çalışma durumlarındaki tepkisi grafikler aracılığıyla izlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The induction motors (IM) are widely used in industry. Indirect field oriented control method is generally preferred at speed control of IM. The variables are necessary to know correctly in control method. Variables of the system, have done Mathematical modeling may not known definitely or these variables may change over time. Fuzzy logic (FL) and genetic algorithms (GA) desing methods are used because of classic controllers performance such proportional-integral (PI) at system controllers. Although design process is taken a long time at the method of FL controller, the performance of controller is limited by the expert knowledge. Therefore, the structure of the FL controller using GA provides the best solution for the performance of the controller.In this study, the simulation software program is prepared for IM speed control with coupled inductors and three-level inverter with genetic based fuzzy logic (GAFL) controller. Have prepared simulation software program is written with C# programming language, using the infrastructure of Windows Presentation Foundation (WPF) at Microsoft Visual Studio 2012 IDE. Simulation software program has a flexible structure and the graphical based interface. By changing the IM interface, inverter and controller parameters with created interface, system response can be monitored by means of graphics at different working situations.