Entomopatojen, Beauveria bassiana (Bals.-criv.)'nın domates güvesi (Tuta absoluta) (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)'ya karşı biyolojik savaş etmeni olarak kullanım olanakları
Usage possibilities of entomopathogen Beauveria bassiana (Bals.-Criv.) as biological control agent against tomato moth, (Tuta absoluta) Mmeyrick) (Lepidoptera:Gelechiidae)
  1. Tez No: 341619
  2. Yazar: HATİCE ACARBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuta absoluta, Beauveria bassiana, entomopathogen fungus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Domates bitkisinin önemli zararlılarından biri olan, Güney Amerika orijinli Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) son yıllarda Türkiye?de domates üretim alanlarında ana zararlı durumuna gelmiştir. Bu çalışmada entomopatojen funguslardan Beauveria bassiana?nın laboratuvar ve saksı koşullarında T. absoluta?ya etkinliği belirlenmiştir. Çalışmada laboratuvar ortamında üretimi yapılan T. absoluta?nın 3. ve/veya 4. dönem larvaları ile iklim odasında yetiştirilen domates bitkileri kullanılmıştır. Denemeler petri ve saksı denemeleri olmak üzere iki farklı şekilde yürütülmüştür. Petri denemeleri 10 tekerrürlü ve saksı denemeleri 5 tekerrürlü olarak püskürtme, kalıntı ve daldırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar sonucu elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirilmiş, petri denemelerinde B. bassiana?nın püskürtme, kalıntı ve daldırma yöntemleri ile zamana bağlı olarak zararlı üzerindeki etkisi 1. saat sonunda % 0.00 ila % 2.00 arasında değişirken bu değer 24. saatte % 7.29 ila % 11.46, 3. günde % 25.93 ila % 87.65 ve 7. günde ise % 98.68 ila % 100 arasında değişmiştir. Saksı denemelerinde ise zararlı ile bulaşma öncesinde yapılan uygulamaların başarılı olduğu, zararlının bitki epidermisine girdikten sonraki uygulamaların etkili bir yöntem olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler:Tuta absoluta,Beauveria bassiana,entomopatojen fungus.
Özet (Çeviri)
Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae), originated from South America, is an important pest of tomato plants has become a major pest in tomato growing areas in Turkey recent years. This experimental study determines the effect of Beauveria bassiana an entomopathogen fungus, on Tuta absoluta under laboratory and pot conditions. The 3rd and 4th stage larvae of T. absoluta produced under laboratory conditions were used with tomato plants grown in a climatic test chamber. Experiments were carried out separately as petri and pot trials. The applications consist of spraying, residual and soaking methods, and the petri trials were conducted with 10 replications and pots were with 5 replications. Statistical analysis were conducted at the end of the study and the results from petri trial showed that the effects of spraying, residual and soaking methods of B. bassiana and time dependent effects of the pests at the end of the 1st hour ranged from 0.00 and 2.00 %, and of the 24th hour was from 7.29 and 11.46 %, and of the 3rd day was from 25.93 and 87.65 %, and of the 7th day was from 98.68 and 100.00 %. Regarding to pot experiment, the application before the infection was found to be successful, and none of the application that performed after the pest penetrating to the plant epidermis was not proper way of protection was concluded at the end the study.