Atık muz kabuklarından üretilen yonga levhanın mekanik ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the mechanical and physical properties of the particleboard produced from waste banana peel
- Tez No: 341627
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Atık muz kabukları, yonga levha, fiziksel ve mekanik özellikler, tutkal oranı, karışım oranı, üre formaldehit tutkalı, Waste banana peel, particleboard, physical and mechanical properties, glue rate, mixing ratio, urea formaldehyde glue
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüz nüfus sayısının hızla artması bu hıza paralel biçimde ahşap ürün kullanımını arttırmıştır. Ancak hızlı ve bilinçsiz tüketim hammadde yetersizliğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle bilim dünyası ahşaba alternatif olabilecek ürünler üzerinde araştırmalar yapmaya başlamış ve 1941 yılında ilk ahşap esaslı levha üretim teknolojisi ortaya çıkmıştır. Ahşap esaslı levhalar arasında yonga levhalar, yapı sektöründe önemli bir yere sahiptir. Üretiminde odun ve odunlaşmış belirli özelliklerdeki yongalar hammadde olarak kullanılmaktadır. Kullanılan yongaların özellikleri yonga levhanın mekanik ve fiziksel özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada atık muz kabuklarından üretilecek yonga levhanın mekanik ve fiziksel özellikleri deneysel olarak incelenecektir.Bu amaçla %20 sertleştiricili üre formaldehit tutkallı ve oranları % 6%8%10, karışım oranları % 25%50%75%100 olan 0.65gr/cm3 yoğunlukta 31x35 cm ebatlarında 75 adet yonga levha deney örneği hazırlanacaktır. Üretilen yonga levhaların fiziksel özellikleri (Yoğunluk ve kalınlık artımı miktarı) ile mekanik özellikleri (Eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü ve yüzeye dik çekme direnci) deneysel yöntemler ile belirlenerek sonuçlar istatiksel olarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, red pine with density of 0.65gr/cm3 were produced by using waste banana peel, pinusbrutia and urea formaldehyde binder. Within the scope of the study, different proportions of banana peel and pinusbrutia, 0-100, 25-75, 50-50, 75- 25, 100-0 and varying amount of binder, 6 %, 8 %, 10 %, were examined. Some physical properties, density and increase in thickness, and mechanical properties (flexural strength, modulus ofelastlcity and normal tensile strength) perpendicular to the surtuce of the particleboards were determined by experimental studies. Multiple variation analysis was conducted to identify if the data obtained from experimental studies are meaningful or not. Additionally, Duncan tests were performed so as to determine the smallest possible differences between all variables having reasonable relation between each other. The results of this thesis show that the proportion of banana peel and the amount of adhesive influence the experimental results. While the minimum values and minimum values were obtained for 6 % and 10 % of binder, respectively, none of the particleboard samples of any type yielded the required the elastic modulus value. For this reason, it was presented that particleboard matching the criteria of TS-EN and having density of 0.65gr/cm3 could not be produced by using the given proportions of waste banana peel and pinusbrutia mixture fixed by binder.