Bilişim teknolojileri öğretmen adaylarının moodle ile ders işlenmesi hakkındaki görüşleri
ICT teacher candidates' opinions about taking courses through moodle
- Tez No: 341628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim yönetim sistemi, Moodle, öğretmen eğitimi, öğrenci görüş ve deneyimleri, olgubilim çalışması, Learning management system, Moodle, teacher education, student opinions and experiences, phenomenological study
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı Bilişim Teknolojileri öğretmen adaylarının Moodle Öğretim Yönetim Sistemi ile ders işlenmesi hakkındaki görüş ve deneyimlerinin derinlemesine incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu Moodle ile ders almış 25 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışma, nitel yöntemlerden olgubilim araştırması şeklinde desenlenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmış ve Nvivo 7.0 programı kullanılarak içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Katılımcıların çoğunluğu Moodle?ı faydalı, basit ara yüzlü, harmanlanmış öğrenmeyi destekleyici, içerik ve öğretmen ile etkileşimi artırıcı olduğunu belirtmişlerdir. Moodle?daki en etkili etkinliklerin ?ödevler?, ?kaynaklar? ve ?forum? olduğunu ifade etmişlerdir. Öte yandan, katılımcıların bir kısmı Moodle?ın sınıftaki gibi yüz yüze etkileşimi sunamayacağını ve dolayısıyla bu tür etkileşim gerektiren bazı sayısal ve sözel dersler için uygun olmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca Moodle kullanımında en büyük sıkıntıyı sisteme kayıt aşamasında yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bulgular ışığında eğitimcilere ve Moodle ile ilgili çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to profoundly examine Information and Communication Technology teacher candidates? opinions and experiences about taking courses through Moodle learning management system. The sample was made up of 25 students enrolled in the Department of Computer Education and Instructional Technologies and took at least one course through Moodle. The research was designed as a phenomenological study within the qualitative methodology. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed by using content analysis technique via Nvivo 7.0 software program. Majority of the participants indicated that Moodle was useful, supportive for blended learning, enhancer for interaction with content and teachers and had an easy interface. They stated that the most effective activities in Moodle were ?assignments?, ?resources?, and ?forum?. On the other hand, some participants argued that Moodle could not provide face to face interaction like in the classrooms and thus was not suitable for certain numeric and verbal courses requiring such interaction. In addition, they expressed that the biggest technical difficulty was in the registration to the system. In the light of the findings, some suggestions were given to instructors and researchers who want to use and study more about Moodle.