Isparta merkezinde saksağan (Pica pica L. 1758) populasyonunun ekolojik özellikleri
Ecological features of eurapean magpie (Pica pica L., 1758) in Isparta centrum
  1. Tez No: 341643
  2. Yazar: METİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ TABUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Saksağan (Pica pica), Tür biyolojisi, Populasyon, Isparta, European Magpie (Pica pica), Species biology, Population, Isparta
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Isparta merkezinde dört istasyonda takip edilen saksağanın (Pica pica L., 1758), populasyon biyolojisi ve etolojisi Mayıs 2011 ? Nisan 2012 döneminde araştırılmıştır. 469 bireyin beslenmek için kışın çöplükleri, diğer zamanlarda açık alanları tercih ettiği görülmüştür. Beslenirken bireyler yürüme, zıplama ve toprağı eşeleme davranışları sergilemiştir. 35 yuvada üreme biyolojisi takip edilmiştir. Ayazmana mesireliğinde üreme kaydedilmezken en fazla yuva, Deregümü istasyonunda gözlenmiştir. Yuvalar yedi ağaç türüne yapılmış ve bunlardan en fazla Badem ağacı (Amygdalus communis) tercih edilmiştir. Çalışma alanında türü bariz etkileyen faktör gözlenmemiştir. Ancak habitatların bozulması ve tarımsal alanlarda kimyasal madde kullanımının zarar verdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Population biology and ethology of European Magpie (Pica pica L., 1758) in four stations during May 2011 and April 2012 was studied in Isparta Centrum. We observed that 469 individuals preferred garbages in winter and open territories in other times for feeding. The individuals showed walking, jumping and foraging behaviours during nourishing. We observed breeding biology in 35 nests. While there was no breeding activity in Ayazmana picnic spot, we observed the highest number of nests in Deregümü Station. The nests were built on seven tree species? and the individuals usually preferred Almond tree (Amygdalus communis). We did not observe any negative factors in the study area but belive that habitat degration and chemical materials used in farmlands may have an affect on the species.