İmin grubu içeren yeni ligand ve komplekslerin sentezi, karakterizasyonu ve bazı enzim aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis and characterization of novel ligands and their complexes containing imine group and investigation of some of their enzyme activities
  1. Tez No: 341651
  2. Yazar: ZEYNEP ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DEDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzoin, metal kompleks, Schiff bazı, enzim aktivitesi, Benzoin, metal complex, Schiff base, enzyme activity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasında ilk olarak çıkış maddesi olan benzoin, literatürde belirtildiği gibi benzaldehit ve sodyum siyanür?ün reaksiyonu sonucu sentezlenmiştir. Daha sonra elde edilen benzoine 2-amino-4-metilfenol, 2-amino-4-klorfenol ve dietilentriamin ayrı ayrı eklenerek kondensasyon reaksiyonu sonucu literatürde kaydına rastlanmayan Schiff bazı yapısındaki üç yeni ligand elde edilmiştir. Sentezlenen bu ligandlara uygun çözücüde çözülmüş metal tuzları eklenerek mononükleer Cu(II) ve Mn(II) kompleksleri sentezlenmiş ve sentezlenen tüm ligand ve komplekslerin yapıları, elementel analiz, molar iletkenlik, manyetik duyarlılık, (1H, 13C) NMR, FT-IR, ICP-OES, TG-DTG çalışmalarıyla aydınlatılmıştır. Ayrıca elde edilen 6 yeni kompleksin katalaz ve katekolaz enzim aktiviteleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study firstly, the benzoin, which is the product of benzaldehyde and sodium cyanide, is to be synthesized. Then, ligands in the form of Schiff bases which are new to literature are to be obtained. For the last part of synthesis procedure, transition metal complexes of ligands are to be synthesized by interacting ligands with various transition metals. The synthesized composites are to be analyzed and verified through various analysis techniques; such as, (1H, 13C) NMR, FT-IR, elemental analysis, ICP-OES, molar conductivity, magnetic susceptibility measurement techniques and thermal analysis. Also, within the scope of study, newly synthesized composites are to be examined whether they exhibit enzyme activity properties or not.