Mikronize dolomitin fotolüminesans harç üretiminde değerlendirilmesi
Evaluation of production of photoluminescence mortar with micronized dolomite
  1. Tez No: 341694
  2. Yazar: DİLARA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: composite precast, concrete with fiber glass, photoluminescence radiation performance, energy?saving
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünyada pek çok sektörde enerji tüketimini azaltmak amacıyla önemli tedbirler alınmaya başlanmıştır. Günlük hayatta kullanılan enerjinin büyük çoğunluğunu aydınlanma ve ısınma amacıyla tüketilen enerji oluşturmaktadır. Bu bakımdan karanlık ya da az ışıklı ortamlarda ışıma yoluyla flu olarak kısmi aydınlatma sağlayarak gece aydınlatmaları için tüketilen enerjiden tasarruf sağlamak önemli olmaktadır. Bu amaçla fotolüminesans katkılı kompozit ürünlerin geliştirilmesi ve kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Yeşil bina uygulamasının giderek yaygınlaştığı günümüzde, çevre dostu ve güvenli binaların yapımı giderek artmaktadır. Yeni yapılan binalarda kullanılan yapı malzemelerinin hafif olması, deprem güvenliği açısından büyük önem kazanmaktadır. Günümüzde hafif dekoratif kaplama amaçlı cam elyaf katkılı kompozit prekast ürünlerin kullanımı, deprem güvenliği açısından büyük önem kazanmıştır. Özellikle bu ürünlerin bina ölü ağırlığının artırmaması, deprem güvenliği olgusuna önemli katkıda bulunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında kompozit yapıda hafif prekast ürünler ve aydınlanma için kullanılan enerji sarfiyatını azaltmak amacıyla, bir seri kompozit solüsyon ürünlerin hazırlanmasında dolomit kayacı ana hammadde olarak kullanılmıştır. Elde edilen cam elyafı katkılı kompozit prekast ürün ve kompozit solüsyon ürün örneklerinin kullanılabilirliği, ulusal ve uluslar arası standartlar da öngörülen teknik analizlerle irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler:Cam elyaf katkılı kompozit prekast,fotolüminesans ışıma performansı,enerji tasarrufu.
Özet (Çeviri)
Important measures to be taken initiated in order to reduce energy consumption in many sectors around the world. The majority of the energy consumed is used in daily life for lighting and heating purposes.So it follows through the dark glow in low light conditions or providing partial lighting is important to save the energy consumed for lighting at night. For this purpose, the development and use of photoluminescence reinforced composite products is becoming increasingly common. Nowadays increasingly widespread application of green building, eco-friendly and safe construction of buildings is developing. Lightweight building materials to be used in new buildings for earthquake safety is important. Nowadays, glass fiber reinforced composite precast lightweight decorative coating for the use of products have gained immense importance in terms of earthquake safety. Especially these products building dead weight does not increase, so the earthquake safety phenomenon makes an important contribution. In this thesis, dolomite rock as the main raw material used in the solution of various composite products, in order to reduce energy consumption composite lightweight precast products and lighting. The resulting useable of composite precast concrete products with fiber glass and the composite solution product samples are discussed with technical analysis in national and international standards.