Mikronize-bentonitli-kükürt ile buna eklenmiş demir (Fe) ve çinko (Zn) mikro elementlerinin organik domates yetiştiriciliğindeki etkinliklerinin araştırılması
Efficiencies of mikronized-bentonite-sulfur and its derivatives with iron (Fe) and zinc (Zn) on organically grown greenhouse tomato
  1. Tez No: 353669
  2. Yazar: NAZMİ CEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Solanum lycopersicum, organic greenhouse, micronized-sulfur with bentonite, soil pH
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, serada organik domates yetiştiriciliğinde, toprağa uygulanan beş farklı ürünün; 1) Mikronize-bentonitli-kükürt, 2) Geleneksel toz kükürt, 3) Mikronize-bentonitli-kükürt+demir (Fe), 4) Mikronize-bentonitli-kükürt+çinko (Zn), 5) Mikronize-bentonitli-kükürt+demir (Fe)+çinko (Zn) ve uygulama yapılmayan kontrolün; bitkilerde büyüme, verim ve meyve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca toprak pH'sı ve Fe ile Zn içerikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede bitki boyu, yaprak sayısı, salkım sayısı, gövde çapı bitkide toplam yeşil aksam ağırlığı, meyvede ağırlık, çap, boy, hacim gibi fiziksel özellikler ve meyve suyunda çözülebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik, vitamin C, meyvede pH ve EC gibi bazı kimyasal özellikler, bitkilerde makro ve mikro mineral maddeler, ayrıca toprakta pH ve EC, Fe, Zn, Mn, Cu mikro-element konsantrasyonları incelenmiştir. Bitki büyüme parametreleri, toplam verim, meyve kalite özellikleri, yaprakta besin maddeleri konsantrasyonları bakımından uygulamalar arasında istatistiki yönden önemli farklar belirlenmemiştir. Sadece Nisan ayında yapılan analizde yaprakta Fe değerleri bentonitli-mikronize-kükürt uygulamalarında daha yüksek bulunmuştur. Sera toprağında başlangıç pH değeri 7.80 iken, bütün uygulamalarda toprak pH değerlerinde 5 ay gibi bir sürede (Şubat-Haziran) 0.16 ile 0.36 birim düşmeler meydana gelmiştir. Bu denemede, domates bitkilerinin organik beslenmesi için katı ve sıvı organik gübrelerin kullanımı toprak pH'sının düşmesine neden olmuştur. Bu nedenle, hiç kükürt uygulaması yapılmayan kontrol parsellerinde bile pH düşmesi kaydedilmiştir. Bu durum, denemede kullanılan kükürt ürünlerinin 5 ay gibi bir sürede pH düşürme etkinliğinin ortaya çıkarılmasını ve birbirleri ile karşılaştırılmasını maskelemiştir. Toprak Zn konsantrasyon değerleri,Zn içeren bentonitli-mikronize-kükürt uygulamalarında yüksek bulunurken, Fe içeren uygulamalarda belirgin bir farklılık dikkat çekmemiştir.
Özet (Çeviri)
In organic tomato growing in greenhouse five different sulfur product, which applied to soil, have been investigated. The sulfur products were: 1) Micronized-bentonite-sulfur, 2) Traditional granular sulfur, 3) Micronized-bentonite-sulfur+iron (Fe), 4) Micronized-bentonite sulfur+zinc (Zn), 5) Micronized-bentonite-sulfur+iron (Fe)+zinc (Zn) and without any application control. The effects of the treatments on plant growth, yield and fruit quality properties of tomato crop, also soil pH, soil Fe and Zn concentrations and plant nutrient concentrations of the tomato plants were investigated. The following parameters; plant height, leaf number, cluster number, stem diameter, shoot fresh and dry weights, leaf area, fruit physical properties like weight, diameter, height, volume, fruit chemical properties like total soluble solids in (Brix ), titratable total acidity, vitamin C, fruit pH and macro and micro mineral concentrations in leaves, and also soil pH, EC, Fe, Zn, Mn, Cu concentrations were examined. In plant growth parameters, total yield, fruit quality characteristics, leaf nutrient concentrations, the significant differences in terms of applications have not been determined. Only in April, leaf Fe concentrations of micronized- bentonite-sulfur application were higher. While initial pH 7.80 in greenhouse soil, in all applications, such as soil pH values over a period of 5 months (February to June) 0.16 and 0.36 unit falls occurred. pH desreases were recorded even in the control plots which sulfur was not applied. In this experiment intensitive usage of solid and liquid organic fertilizers for organic nurition of tomato plants may led to pH drop in soil. There for, pH lowering efficiencies of bentonite-micronized sulfur and granular sulfur applications were masked. While soil concentrations of Zn was found high in Zn included bentonite-micronized-sulfur applications, a in-significant differences were recorded in Fe included applications.