Ağlasun orman içi meralarının bitki örtüsü ve yem kalitesinin belirlenmesi
Determination of vegetation and forage quality in forest Gap rangelands of Aglasun
  1. Tez No: 341706
  2. Yazar: FERİT ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ağlasun, orman içi mera, botanik kompozisyon, mera durumu ve sağlığı, mera taşıma kapasitesi, toprağı kaplama oranı, Aglasun, forest gap rangeland, botanical composition, rangeland quality degree and health, carrying capacity, canopy coverage
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma farklı ağaç sıklıklarının orman içi meranın bitki örtüsü ve yem kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla Ağlasun karaçam (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) ormanlarında 2012 yılında yürütülmüştür. Çalışma alanı orman sıklığına göre 3 kesime (açık kesim, seyrek kesim ve kapalı kesim) ayrılmıştır. Araştırmada incelenen özellikler botanik kompozisyon, toprağı kaplama oranı, mera kalite derecesi, mera durum ve sağlığı, mera tasıma kapasitesi, benzerlik indeksi, kuru ot verimi, ham protein, ADF ve NDF oranlarıdır. Deneme alanında 54 bitki türüne (14 buğdaygil, 18 baklagil ve 22 diğer familyalar) rastlanmıştır. Mera kesimlerine göre değişmekle birlikte, çalışma alanında botanik kompozisyonda ortalama olarak buğdaygiller % 53.91, baklagiller % 21.49 ve diğer familyalar ise % 24.60 oranında tespit edilmiştir. Toprağı kaplama oranları açık, seyrek ve kapalı kesimlerde sırasıyla % 72.50, 48.98 ve 25.25 olarak belirlenmiştir. Mera durum sınıfı ve sağlığı yönünden açık ve seyrek kesim“sağlıklı orta”ve kapalı kesim ise“sorunlu orta”sınıfında yer almıştır. Mera kesimleri arasındaki benzerlik indeksinin % 51.9 ile % 71.8 arasında değiştiği belirlenmiştir. Açık kesimden kapalı kesime doğru gidildikçe kuru ot verimleri azalmış, ham protein oranı artmış, ADF ve NDF içeriklerinde ise önemli bir değişiklik olmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effects of different tree frequencies on vegetation and forage quality in Ağlasun black pine (Pinus nigra Arn. subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe) forests in 2012. The study area was seperated into three different rangeland sites (uncovered rangeland site, sparse rangeland site and covered rangeland site). Botanical composition, canopy coverage ratio, rangeland quality degree and health, carrying capacity, similarity index, hay yield, crude protein ratios, ADF and NDF ratios were investigated in this research. A total of 54 plants species (14 grasses, 18 legumes, 22 other plant families) were found in the examined rangeland vegetation sites. Depending on different rangeland sites, botanical composition was determined as 53.91 % grasses, 21.49 % legumes and 24.60 % other plant families. The canopy coverage ratios in uncovered, sparse and covered rangeland sites were found 72.50, 48.98 and 25.25 %, respectively. For rangeland health; uncovered and sparse rangeland sites were evaluated as ?Healthy-Fair? class, covered rangeland site was evaluated as ?Unhealthy-Fair? class. Similarity index among range sites ranged from 51.9 % to 71.8 %. The hay yield was decreased, crude protein ratio was increased, ADF and NDF ratios were unchanged from uncovered rangeland site to covered rangeland site.