Çipura (Sparus aurata L. 1758) ve deniz levreği (Dicentrarchus labrax L. 1758) yumurtalarının dezenfeksiyonunda gümüş peroksit kullanımı
Use of silver peroxide for disinfection of sea bream (Sparus aurata L. 1758) and sea bass (Dicentrarchus labrax L. 1758) eggs
  1. Tez No: 341707
  2. Yazar: DEVLET FEDAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURTAZA ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta dezenfeksiyonu, Çipura (Sparus aurata L. 1758), Levrek (Dicentrarchus labrax L. 1758), gümüş peroksit, açılma oranı, Egg disinfection, Sea bream (Sparus aurata L. 1758), Sea bass (Dicentrarchus labrax L. 1758), silver peroxide, hatching rate
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, dezenfektan olarak kullanılan gümüş peroksit 5 grupta (0 (Kontrol), %0,5 ,%1, %1,5 ve %2?lik) 3 tekerrürlü olarak 5 ile 15 dakikalık sürelerde uygulanmıştır. Gümüş peroksidin çipura ve levrek yumurtalarındaki açılma oranına etkileri, ortam faktörleri ve türlere özgü kuluçka koşullarıyla bir arada değerlendirilmiştir Deneme sonucunda çipura (Sparus aurata L. 1758) yumurtalarında 5 dakikalık gümüş peroksit uygulamasından sonra en yüksek açılma oranı %76,74±10,75 ile kontrol grubunda, en düşük açılma oranı %16,84±3,81 olarak %2?lik muamele grubunda bulunmuştur. %0,5 ile %1?lik gruplar ve kontrol gruplarındaki açılma oranları birbirleriyle benzer (P>0,05) bulunurken, %1,5 ve %2?lik gümüş peroksit uygulanan gruplar kontrol grubuna göre düşük bulunmuştur (P0,05). Deneme sonucunda levrek (Dicentrarchus labrax L. 1758) yumurtalarında 5 dakikalık gümüş peroksit uygulamasından sonra en yüksek açılma oranı %86,26±3,77 ile kontrol grubunda, en düşük açılma oranı %61,96±6,62 olarak %2`lik muamele grubunda bulunmuştur. %0,5, %1, %1,5 ve %2?lik gruplardaki açılma oranları birbirleriyle benzer bulunmuştur (P>0,05). Bu gruplardaki açılma oranı kontrol grubundakinden daha düşük ve istatistiki olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (P0,05).Çalışma sonucunda; ortam faktörleri ve türlere özgü kuluçka koşulları bir arada değerlendirildiğinde, çipura ve levrek yumurtalarında gümüş peroksitin yüzey dezenfektanı olarak %0,5?den daha düşük konsantrasyonlarının farklı sürelerle denenmesinin gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, silver peroxide as a disinfectan was applied in 5 groups (0 (Control), 0,5% , 1%, 1,5% and 2%) with 3 replications in 5 and 15 minutes. Effects of silver peroxide on hatching rate of sea bream and sea bass eggs were evaluated together with environmental factors and specific incibatuon conditions of species. As a result of the experiment, after application of silver peroxide on eggs of sea bream (Sparus aurata L. 1758) for 5 minutes, the highest hatching rate was found in control group as 76.74±1.75%, the lowest hatching rate was found in group 2% as 16.84±3.81%. While the hatching rates of group 0.5%, 1% and control group were similar (P>0.05), groups of 1.5% and 2% are lower than the control group (P0.05). The hatching rates of these groups were found lower than the control group and also significiantly different as statisticaly (P0.05).As a result of this study, when environmental factors and species specific conditions are evaluated together, it was concluded that lower concentrations than %5 of silver peroxide as surface disinfectant on sea bream and sea bass eggs should be tried in different periods of time.