Tam implante edilebilen aktif orta kulak işitme cihazlarının (carina) klinik ve odyolojik sonuçları
Audiological and clinical results of fully implantable middle ear hearing devices (carina)
- Tez No: 341760
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, Carina, tam implante edilebilen işitme cihazı, Hearing loss, Carina, Fully implantable hearing device
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tam İmplante Edilebilen Aktif Orta Kulak İşitme Cihazlarının(Carina) Klinik Ve Odyolojik Sonuçlarıİşitme cihazları, işitme kaybı SNİK olan hastaların işitsel rehabilitasyonunda kullanılan ana materyallerdir. İşitme cihazları aynı zamanda, medikal ve cerrahi tedaviye uygun olmayan patolojiler sonucunda gelişen iletim tipi işitme kayıplarının düzeltilmesinde de rol oynarlar. Geleneksel işitme cihazlarının kullanımında hasta ve cihaz kaynaklı problemler nedeniyle sınırlamalar mevcuttur. Bu sınırlamaları gidermek amacıyla implante edilebilen işitme cihazları geliştirilmiştir. Bu implante edilebilen cihazlar ise parsiyel ya da tam implante edilebilenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu tez çalışmasında tam implante edilebilen aktif orta kulak işitme cihazı olan Carina'nın 9 hastadaki klinik ve odyolojik sonuçlarını tespit edebilmek için, hastaların preoperatif ve postoperatif odyogramları karşılaştırabilmek için rutin odyogram uygulanmış, ayrıca postoperatif yapılan yaşam kalitesi anketi(Glasgow Benefit Inventory) uygulanarak implantın klinik açıdan avantajları değerlendirilmiştir.Elde edilen veriler neticesinde, odyolojik açıdan Carina'nın hastaların mevcut işitmesine bir zarar vermediği, mevcut işitmeyi anlamlı şekilde arttırdığı ancak daha önceden kullanılan işitme cihazları ile arasında işitme kazancı açısından herhangi bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Klinik açıdan ise Carina'nın işitme cihazına göre daha faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Audiological and clinical results of fully implantable middle ear hearing devices(Carina)Hearing aids are main materials for rehabilitation of patients who have sensorineural hearing loss hearing loss. Hearing aids also act a part in correcting conductive hearing loss inappropriate to surgical and medical treatment. There are limitations of using conventional hearing aids originated from patients and devices. To resolve this limitations implantable hearing aids have been designed. İmplantable hearing aids are composed of partial and fully implantable devices. İn this thesis study, for detecting clinical and audiologic results of fully implantable hearing device(Carina), for preoperative and postoperative audiogram comparison rutine audiogram applied to the patients. Also postoperative quality of life questionnarie(Glasgow Benefit Inventory) applied to patients to detect clinical advantages of the implant.According to the data acquired from study, audiologically Carina doesn?t have an adverse effect to the patients existing hearing level and improves patients hearing level significantly. But there is not any significant difference between improvement of hearing loss with Carina and conventional hearing aids. Clinically evaluated that Carina is more sufficient than conventional hearing aids.