Acil servisteki kritik hastaların yakınlarının beklenti ve gereksinimleri
Expectations and needs of relatives of critically ill patients in emergency medicine department
  1. Tez No: 341854
  2. Yazar: UMUT OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik hasta yakını, acil servis, beklenti, gereksinim, Critically ill patients? relatives, emergency medicine, expectations, needs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi?ndeki kritik hastaların yakınlarının beklenti ve gereksinimlerini incelemek. Gereç-Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma 1 Haziran 2012 - 30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Servisi?ne gelen 18 yaşından büyük 873 kritik hasta yakını ile yapıldı. Kritik hastaların yakınlarının beklenti ve gereksinimlerinin saptanması için, anlama - güven, yakın olma, iletişim, rahatlık, destek alt grup başlıklarından oluşan dörtlü Likert tipinde toplam 40 sorunun yer aldığı, yüz yüze görüşme yönteminin kullanıldığı bir anket çalışması uygulandı. Alt grup başlıklarının genel ortalaması Likert tipi sorulardan elde edilen toplam puanın soru sayısına bölünmesi ile elde edildi. Sonuçlar frekans, yüzde değer, ortalama ? standart sapma olarak verildi. İstatistiksel karşılaştırmalar ki-kare testinin exact yöntemi ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 249 (%28.5) kadın, 624 (%71.5) erkek olmak üzere toplam 873 kritik hasta yakını katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 41.79±12.13 yıl idi. Soru maddelerinin alt grup başlıklarının genel ortalama±standart sapmaları sırası ile anlama - güven 3.75±0.30, yakın olma 3.51±0.46, iletişim 3.57±0.38, rahatlık 3.56±0.46, destek 3.21±0.53 olarak bulundu. Sonuç: Kritik hastaların yakınları kendilerinin hastane çalışanları tarafından daha iyi anlaşılmasını, karşılıklı güven ve saygı temelinde bir iletişim olmasını, hastalarının yakınında olmayı, hastane çalışanlarının kendilerine destek olmalarını ve fiziki ve mimari koşulların daha rahat olmasını beklemektedirler. Kritik hastaların yakınlarının beklenti ve gereksinimleri, hizmet kalitesi ve memnuniyet için önemli bir gösterge olduğu gibi; sağlık çalışanları ve hasta yakınları arasındaki karşılıklı saygı ve anlayışın artması için de önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate expectations and needs of the relatives of the critically ill patients cared in the Emergency Medicine Department of Erciyes University Medical School. Materials and Methods: This cross-sectional study was designed as a survey using a face-to-face interview method. The interviewees were the relatives of the critically ill patients admitted to the Emergency Medicine Department of Erciyes University Medical School between June 1, 2012 and August 30, 2012. All the interviewees were older than 18 years old. A questionnaire including 40 questions was used. The questions were divided into 5 subgroups, each containing four-point Likert-scale as follows: 1= not important; 2= slightly important; 3= important; 4= very important. The headings of the subgroups were as follows: meaning, proximity, communication, comfort, and support. The results were presented in terms of frequency, percentage value and mean ± standard deviation. Statistical comparisons were made using the chi-square test, exact method. Results: A total of 873 interwievees were included in the study. The majority of the interwievees were male (n=624; 71.5%). The mean age of the interwievees was 41.79±12.13 years. The mean ± standard deviations of sub-groups were found to be 3.75±0.30 for meaning, 3.51±0.46 for proximity, 3.57±0.38 for communication, 3.56±0.46 for comfort and 3.21 ± 0.53 for support. Conclusion: The relatives of the critically ill patients declare that they need and expect more understanding and support from health workers; better interpersonal communication based on mutual respect and trust; being with or close to the patient and more comfortable waiting areas. Consideration of the needs and expectations of the relatives of the critically ill patients are an important indicator of satisfaction and service quality as well as a necessity for enhancement of mutual understanding and respect between health workers and relatives of the patients.