Sağlık çalışanlarında nazal metisilin-rezistan staphylococcus aureus (MRSA) taşıyıcılığının araştırılması
Investigation of nasal methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) carriage in healthcare workers
  1. Tez No: 341943
  2. Yazar: CEYDA UZUN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL KURTULUŞ BURUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, MRSA, SCCmec tipleri, Health care workers, MRSA, SCCmec types
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Stafilokokların önemli infeksiyon etkenleri oldukları 100 yıldan uzun süredir bilinmektedir. Staphylococcus cinsi içerisinde insanlarda enfeksiyon etkeni olarak en sık izole edilen tür S.aureus' tur. Gerek toplum gerekse hastane kökenli infeksiyonlarda önemli morbidite ve mortaliteye neden olurlar.MRSA, penisilinaz enzimine dirençli tüm penisilinlere, sefalosporinlere, ayrıca klindamisin, eritromisin, tetrasiklin ve aminoglikozidler gibi daha birçok antibiyotiğe dirençli bir S.aureus suşudur. MRSA infeksiyonlarında tedavi seçeneği oldukça sınırlıdır. MRSA enfeksiyonu gelişen hastalarda genellikle taşıyıcılardan bulaş ile infeksiyon meydana gelmektedir.MRSA'da, hassas S.aureus'tan farklı olarak SCCmec (staphylococcal casette chromosome mec) olarak isimlendirilen bir direnç adası ve içinde mecA adlı bir gen içermektedir. SCCmec, mec ve ccr gen komplekslerine göre tiplere ve J bölgelerindeki farklılıklara göre alt tiplere ayrılır. Son çalışmalarda 8 tip tanımlanmış olsa da çoğu MRSA suşunun beş SCCmec tipinden (SCCmec tip I, II, III, IV, V) birini taşıdığı ve bunların birbirlerinden genetik içerik ve büyüklük bakımından farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Hastane kaynaklı MRSA (HK-MRSA) klonlarının çoğunluğu tip I, II veya III SCCmec taşırken toplum kaynaklı MRSA (TK-MRSA) suşları çoğunlukla tip IV SCCmec taşımaktadır.S. aureus'un tiplendirilmesi, salgınların araştırılması, nazokomiyal bulaşın önlenmesi ve aynı zamanda enfeksiyon kontrol önlemlerini desteklemede önemli veriler sunmaktadır.Bu çalışmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi çalışanlarında nazal MRSA taşıyıcılığının araştırılması amaçlandı. Çeşitli klinik ve yaş gruplarındaki toplam 414 sağlık çalışanından alınan nazal sürüntü örneklerinden izole edilen S.aureus suşları içerisinden MRSA olanlar belirlendi ve SCCmec tipleri polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle araştırıldı.Dört yüz on dört sağlık çalışanından 34'ünde (%8.2) S. aureus suşu izole edildi. S. aureus taşıyıcılığı; doktorlarda %9.9 (10/101), hemşirelerde % 6.2 (11/176), yardımcı sağlık personelinde ise %9.4 (13/137) olarak bulundu. Otuz dört S. aureus suşunun 11'inin MRSA olduğu saptandı. MRSA nazal taşıyıcılığı ise, toplamda % 2.6 olarak saptanırken bu oran doktorlarda %2.9, hemşirelerde %2.2, yardımcı sağlık personelinde ise %2.9 olarak belirlendi. Bu 11 MRSA suşunun 7'si (%63.6) tip IV olarak belirlenirken diğer 4 (%36.3) suş tiplendirilemedi.Sonuç olarak, sağlık personelinde çoklu ilaç direnci taşımayan ve toplum kökenli SCCmec tipi olan tip IV taşıyan MRSA suşlarının bulunduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Staphylococci are important infectious agents that have been known for more than 100 years. S. aureus is the most frequently isolated species as a human pathogen among Staphylococcus genus. It causes both community and hospital acquired infections with significant morbidity and mortalityMRSA is a different strain of S.aureus that is resistant to all penicillins including penicillinase-resistant penicillins and cephalosporins, as well as a lot of antibiotics such as clindamycin, erythromycin, tetracycline, and aminoglycosides. Treatment options for MRSA infections are very limited. MRSA infections generally occur via transmission of bacteria from carriers.MRSA, unlike sensitive S.aureus, harbors a resistance island named SCCmec (staphylococcal casette chromosome mec) and a resistance gene mecA inside. SCCmec is divided into types according to mec and ccr gene complexes and into subtypes according to the differences in the J regions. Athough 8 types were defined recently, most of the MRSA strains have one of the five SCCmec types (SCCmec types I, II, III, IV, V). They show differences from each other in terms of genetic content and size. Majority of hospital-acquired MRSA clones (HA-MRSA) carry the SCCmec type I, II or III while most of the community-acquired (CA-MRSA) strains have SCCmec IV.Important data are provided with typing of MRSA strains for investigation of outbreaks, prevention nosocomial diseases and taking of preventive measures for control of infections.In this study, investigation the nasal carriage of MRSA among Karadeniz Technical University (KTU) Farabi Hospital workers is aimed. MRSA strains were identified among S.aureus isolates from nasal swab samples from a total of 414 health care workers in different age groups and working in different units. SCCmec types of these strains were determined by polymerase chain reaction method.S. aureus strains were isolated from 34 (8.2%) of 414 health care workers. S.aureus, carriage rates were 9.9% (10/101) among physicians, 6.2% (11/176) for nurses, and 9.4% (13/137) for auxiliary health workers. Eleven strains were identified as MRSA. Rates of nasal MRSA carriage were found as 2.9% for physicians, 2.2% nurses, 2.9% auxiliary health workers, and 2.6% totally. Seven of the 11 MRSA strains (63.6%) were type IV as the other four (36.3%) strains remained untypable.As a result, it was found that health care workers carried MRSA clones mostly SCCmec type IV that was mainly associated community-acquired MRSA clones and didn?t contain multidrug-resistance elements.