İleri ağrı tedavisinde infüzyon pompalarının ekonomik analizi
Economic analyse of infusion pumps for the latest pain treatment
- Tez No: 342026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA SİMTEN MALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Eczacılık ve Farmakoloji, Ekonomi, Bioengineering, Pharmacy and Pharmacology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Nöropatik Ağrı, Kronik Ağrı, İntratekal Morfin, İnfüzyon Pompası, Konvansiyonel Tedavi ve Maliyet Etkililik, Neurophatic Pain, Chronic Pain, Intratechal Morphine, Infusion Pump, Conventional Therapy and Cost Effectiveness
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Nöropatik ve kanser ağrıları için Türkiye'de harcanan konvansiyonel tedavi maliyetleri gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle zor kanser hastalarının %70 kadarında ağrı ve %65'nin de non-malignant nedenlerle kaybedilmesi yeni tedavi yöntemlerinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. 1980 yıllarından beri uygulanan intratekal enjeksiyon ile opioid- morfin tedavisi gelişerek intratekal infüzyon pompa uygulaması haline gelmiştir. Ülkemizde de ileri ağrı şikayetlerinin çok görülmesi ve harcanan bütçelerin her yıl artmasını gözlememizden dolayı, Avrupa'daki infüzyon pompa üreticisi olan İntratekal İnfüzyon Pompaları'nın ekonomik analiz çalışmasına başlanmıştır. İntratekal morfin uygulamaları ile diğer medikal ve cerrahi tedaviler kıyaslanarak intratekal infüzyon tedavisi maliyet etkililik bazında değerlendirilmelere başlanmıştır.Bu çalışmada maliyet verileri kılavuzlar, literatür, uzman görüşlerinden geliştirilmiş tedavi/müdahale yolu üzerinden hesaplanmış ve kullanılan etkilillik ölçü birimi olarak intratekal morfin uygulamaları için ?ağrı şiddetindeki azalma oranı? seçilmiştir. Ölçüm değerlendirmesi için VAS( Görsel Analog Ölçek) ve NRS(Nümerik Rating Skala) kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, intratekal pompa uygulanmamış ve halen ilaç ve cerrahi tedaviye devam eden hastalar ile intratekal pompa uygulanmış hastalar için maliyet etkililik değerlerine bakıldığında intratekal pompa tedavisi toplam maliyeti kronik ağrı hastalarında 22.749,75 TL olarak bulunmuştur. Konvansiyonel tedavi toplam maliyeti kronik ağrı hastalarında 15,418,14 TL olarak değerlendirilmiştir. İntratekal infüzyon pompa tedavisinin ağrı şiddetini azaltma oranı %52,4 olarak belirlenmiştir. Maliyet etkililik düzleminde maliyeti yüksek ve etkililiği yüksek olarak değerlendirilirken, intratekal infüzyon pompalarının kronik ağrıda diğer tedavi seçeneklerine göre maliyet etkili bir sağlık teknolojisi olduğu bulunmuştur.Kronik ağrıda maliyet etkili bir ürün olan intratekal infüzyon pompaları, hastaya yüksek kaliteli yaşam kazandırarak üstün tedavi seçeneği durumunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The cost of conventional therapy for neurophatic and cancer pain is increasing day to day. Especially, in the difficult cancer patients 70% of them pain and 65% of them non-malignant reasons death has been saw, show us to understand how the new therapy methods are necessary. İntratekal injection opioid and morphine therapy has been applied since 1980s and developed ad intratechal infusion pump application. In our country as the severe pain complains and the cost of budget increase every year frequently, we have started to make ecnomic analyze of intratechal infusion pumps which is manufactured in Europe. With comparing between intratechal morphine applications and other medical and surgical therapies, intratechal infusion therapy has been reached as cost effectiveness.In this study, the calculation has been done according to cost data manuals, literatures and the opinion for therapy and application by professionals and in order to measure cost effectivenes of intratechal morphine application ?pain intensity reduction ration? has been selected. For measurement evaluation VAS ( Visual Analog Scale) and NRS( Numeric Rating Scale) have been used. According to the study?s result; when we compare the value of cost effectiveness of implanted infusion pump and started conventional medical therapy applications in chronic pain, the total cost of implanted infusion pump application is 22.749,75 TL and the total cost of conventional therapy value is 15,418,14 TL has been obtained. The pain intensity reduction ratio of Intratechal infusion pump application has been 52.4 % obtained. Altough the intratechal infusion pump application is founded as high cost and high benefits in cost effectiveness plane, it has been obtained as cost effective health technology when it is compared with conventional therapy in chronic pain.Intratechal Infusion Pump which is cost effective product in chronic pain , provides to the patient high quality life and is evaluated as superior treatment