Sıçanlarda fruktoz ile oluşturulan hipertansiyon üzerine civan perçemi (Achillea millefolium) bitkisinin etkileri
The effects of Achillea millefolium on the frucose induced hypertension in rats
  1. Tez No: 342025
  2. Yazar: NOJDAR GONCA BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS TÜREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, fruktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu, Civan perçemi, hiperlipidemi, Hypertension, fructose, high fructose corn syrup, Achillea millefolium, hyperlipidemia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bozkurt NG. Sıçanlarda Fruktoz ile Oluşturulan Hipertansiyon Üzerine Civan perçemi (Achillea millefolium) bitkisinin etkileri. YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı, Doktora tezi, Van, 2013. Civan perçemi geleneksel tıpta kardiyovasküler hastalıklar da dahil olmak üzere birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmıştır. Bu çalışmada D-fruktozla beslenen sıçanlarda oluşan metabolik bozukluklar üzerinde Civan perçemi bitkisinin etkilerininin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 50 adet erkek Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar 10?ar adetlik 5 gruba ayrıldı. Bir grup kontrol grubu olarak kabul edildi, diğer 4 gruba ise içme sularında 12 hafta boyunca % 10 D- fruktoz verildi. Fruktoz verilen sıçanlarda kilo artışı, hipertansiyon, hiperglisemi, hiperinsülinemi ve hipertrigliseridemi oluştu. Fruktozla beslenen bu dört gruptan birine tedavi uygulanmazken diğer üç gruba fruktozla birlikte 8. haftadan itibaren 4 hafta boyunca her gün Civan perçemi bitkisinin sulu ekstraktının üç farklı dozu oral gavajla verildi. Çalışma başlangıcı, 8. , 10. ve 12. hafta sonunda sıçanların beden ağırlıkları ölçüldü, kuyruktan in-direkt tail cuff metoduyla sistolik kan basınçları kaydedildi ve kan örnekleri alındı. Civan perçemi tedavisi kilo artışı, hiperglisemi ve hiperinsülinemiyi düzeltemedi ancak sistolik kan basıncı ve plazma trigliserid seviyelerini 10. ve 12. haftalardaki ölçümlerde anlamlı ölçüde düşürdü. (p < 0.05). Bitkinin kan basıncını düşürücü etkisi her üç dozda da kontrol seviyelerde iken trigliserid düşürücü etki ise doz ve zamana bağımlı olarak değişkenlik gösterdi. Bu sonuçlar Civan perçemi bitkisi içeriğindeki biyolojik aktif maddelerin yeni antihipertansif ve antihiperlipidemik ilaçlar geliştirilmesinde kaynak oluşturabileceğini göstermektedir. Ancak etki mekanizmalarını, muhtemel yan etkilerini ve gıda ve ilaç etkileşimlerini aydınlatıcı daha kapsamlı çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Bozkurt NG. The effects of Achillea millefolium on the fructose induced hypertension in rats. Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences. Ph. D Thesis in Department Pharmacology and Toxicology, Van, 2013. Achillea millefolium has been used in folk medicine to treat various diseases including cardiovascular disorders. The present study was aimed to evaluate the effects of Achillea millefolium on fructose induced metabolic disorders in rats. 50 male Wistar Albino rats were used. Rats were devided into 5 groups. Each group contained 10 rats. One group accepted as control group, when the other four groups were given %10 D-fructose in drinking water during 12 weeks. Fructose-fed rats showed hypertension, hyperglycemia, hypertriglyceridemia, hyperinsulinemia and body weight gain. Among the four groups given fructose, one was not treated whereas the other three groups were treated daily with three different doses of aqueous extract of Achillea millefolium by oral gavage. Body weights of rats were measured, systolic blood pressures from the tails by indirect tail-cuff method were recorded and the blood samples were collected at the weeks of 0, 8,10 and 12. Achillea millefolium treatment did not have any beneficial effects on fructose induced metabolic disorders such as body weight gain, hyperglycemia or hyperinsulinemia but significantly (p < 0.05) normalized systolic blood pressure and plasma triglyceride levels at the weeks of 10 and 12 . Blood pressure lowering effect was observed at all doses similar to controls while the triglyceride reductions changed in a dose and time dependent manner. These results taken together show that the biologically active ingredients of Achillea millefolium can be used as sources to develop new antihypertensive and antihyperlipidemic drugs. But more comprehensive studies are needed to explain the mechanisms of its actions, possible side effects and food and drug interactions.