Kremen1 geninin şizofreni ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between schizophrenia and Kremen1 gene
- Tez No: 342046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ERESEN YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Psikiyatri, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Psychiatry, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Wnt sinyal yolağı, KREMEN1, SNP, Schizophrenia, Wnt pathway, KREMEN1, SNP
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç ve hipotez: Şizofreni belirtileri genellikle geç adolesan veya erken yetişkinlikte başlayıp çoğunlukla hayat boyu devam eden ve dünya nüfusunun yaklaşık %1' ini etkileyen kronik, güçten düşürücü psikotik ve ciddi bir bozukluktur. Genetik çalışmalara göre, şizofreni yaklaşık %80 oranında genetik geçişlidir. Ayrıca, şizofreninin nörogelişimsel bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Wnt sinyal mekanizması bu gelişimsel süreci düzenlemede kritik bir rol oynar. Çalışmamızın amacı Wnt sinyal mekanizmasında bifazik (pozitif ve negatif) yanıt oluşturabilen KREMEN1 geninin şizofreni ile ilişkisini araştırmaktır.Yöntem: Araştırmamızda, 104 şizofreni olgusu ve kendisinde ya da ailesinde psikiyatrik bir hastalığı bulunmayan 51 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 155 birey ile çalışıldı. KREMEN1 geninde, rs713526, rs116100643 ve rs201088346 SNP bölgelerinin araştırılması için genin ilgili bölgesi PCR ile çoğaltılıp DNA dizi analizi yapıldı ve genotipler belirlendi.Bulgular: Genetik analizler sonucunda, rs713526 G>A polimorfizmi heterozigot olarak şizofreni olgu grubunda %26, sağlıklı kontrol grubunda ise %12 oranında saptandı. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p=0,042). Polimorfizmin homozigot formu ise saptanmamıştır. Ayrıca çalıştığımız olgu ve kontrol gruplarında rs116100643 ve rs201088346 SNP bölgelerinde varyant formlar hiç bulunmamıştır.Sonuç: Araştırmanın sonuçları; KREMEN1 genindeki rs713526 G>A polimorfizminin, şizofreni riski ile ilişkili olabileceği ve bu hastalığa yatkınlığa katkıda bulunabileceği yönündedir. Ancak, sonuçlarımız şizofreninin bu lokus ile ilişkisini vurgulamakta fikir verici olsa da, daha büyük bir örneklem grubu ile araştırmaya devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective and hypothesis: Schizophrenia is a chronic, debilitating psychotic and a serious disorder that affects about 1 percent of the world?s population and has symptoms that generally begin in late adolescence or early adulthood and usually continue throughout life. According to genetic studies, schizophrenia has heritability estimates of around 80%. Furthermore, schizophrenia is thought to be the neurodevelopmental disease. The Wnt signaling pathway plays a critical role in regulating this developmental process. The aim of our study was to examine the association of KREMEN1 to generate a biphasic (positive and negative) response in the wnt signaling pathway with schizophrenia.Method: Our subjects comprised 155 individuals, with 104 patients with schizophrenia and 51 healthy volunteers with no personal or family history of psychiatric illness. The KREMEN1 gene region in question was cloned by PCR and DNA sequence of this region was analyzed in order to investigate the SNPs, rs713526, rs116100643 and rs201088346 in the aforementioned gene, and then, genotypes were determined.Results: As a result of genetic analysis, heterozygous rs713526 G>A polymorphism was detected %26 and %12 in patients with schizophrenia and healthy controls respectively. There is a statistically significant difference between the two groups (p=0,042). Homozygous form of this polymorphism was not detected. In addition, the SNPs, rs116100643 and rs201088346 were not observed in our case and contr0l subjects.Conclusion: Results suggest that rs713526 G>A polymorphism in the KEMEN1 might be associated with risk of schizophrenia and contribute to susceptibility to disease. Although our results are suggestive of an association with schizophrenia at this locus, present study should be continued with a larger sample group.