Medeni Usul Hukukunda görevli mahkemenin belirlenmesi
The determination of the court of jurisdiction in law of civil procedure
- Tez No: 342133
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN MUŞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: görevli mahkeme, mahkemeler teşkilatı, görevsizlik kararı, court of jurisdiction, judicial organisation, decision of lack of jurisdiction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Tezimizin konusunu medeni usul hukukunda görevli mahkemenin belirlenmesi oluşturmaktadır. Bu bağlamda öncelikle birinci bölümde görev kavramı ve görev kavramının niteliği incelenmiştir. Tez çalışmamızın ikinci bölümde hukuk mahkemelerinin görev alanları belirlenmeye çalışılmıştır. Tez çalışmamızın üçüncü bölümünde ise görevli mahkemenin esas davaya bağlı olarak belirlendiği haller ile hukuki sebebin görevli mahkemenin belirlenmesine etkisi incelenmiştir. Son olarak tez çalışmamızın dördüncü bölümünde hukuk mahkemelerinin görev hususunu incelemesi ve görevsizlik kararı üzerine yapılacak işlemler üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında ise tespitlerimize yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The scope of this thesis is the determination of the court of jurisdiction in law of civil procedure. In this regard, in the first section, the concept of jurisdiction and the qualification of it have been analyzed. In the second part of this study, it has been tried to identify the jurisdictional domains of civil courts. In the third part of this study, the circumstances determined by the court of jurisdiction depending on theoriginal actionand the effect of legal reason on the determination of the court of jurisdiction have been examined. In the last part, the investigation of jurisdiction by civil courts and the procedures to be followed on the decision of lack of jurisdiction have been highlighted. In the conclusion section, the findings have been discussed.