Bireysel ve toplumsal bir durum olarak Türkiye'de önyargı ve ayrımcılık
Prejudice and discrimination as an individual and social situation in Turkey
- Tez No: 342172
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN VATANDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Önyargı, Ayrımcılık, Prejudice, Discrimination
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Psiko-sosyal bir durum olan ve bireylerarası ilişkilerde belirleyici niteliğe sahip bulunan önyargı ve ayrımcılık bu tezin konusunu oluşturdu. Günlük hayatımızda, bireysel ve toplumsal durumlarda her an karşımıza çıkabilen cinsiyet, yaş, ırk, din, bedensel görünüm gibi faktörleri referans alan ayrımcılıklar çoğu zaman adeta kanıksandığı için bir sorun olarak da görülmeyebilmektedir. Hâlbuki önyargılar ve önyargıların tutum ve davranışlara yansıyan boyutunu teşkil eden ayrımcılıklar kişilerarası ilişkileri sorunlu hale getirdiği gibi, toplumsal uyumu da tehdit eder niteliğe kavuşabilmektedir. Dolayısıyla önyargı ve ayrımcılık konusu gündemde olan ve olacak bir konu olarak hep önem ifade etmektedir. Bu tez ile önyargının ne olduğu ve nasıl oluştuğu, tutum ve davranışlara nasıl dönüştüğü incelendiği gibi, ön yargının tutum ve davranışlara dönüşmesi biçiminde anlam kazanan boyutunu oluşturan ayrımcılığın da bireysel ve toplumsal hayatta ne biçimlerde açığa çıktığı ele alınıp ayrıntılı şekilde incelendi. Araştırma, konu bağlamında yapılmış bilimsel/akademik araştırmaların bulguları üzerinde gerçekleştirildi; tartışmalar bu araştırmaların bulguları üzerinden gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Interpersonal relations and psycho-social situation of prejudice and discrimination in determining qualification created the main subject of this thesis. Individual and social situations in our daily life, every moment we can accommodate gender, age, race, religion, physical appearance is not seen as a problem of discrimination for most of the time. However, prejudice and discrimination make problematic such as interpersonal relations, threatens social harmony. So will be the subject of prejudice and discrimination on the agenda as a topic and always refers to the importance. This thesis analysis what is prejudice, how it occurs and turns into attitude and behavior. At the time of making the thesis, scientific and academic sources were researched and The findings of this research was carried out through discussions.