Türk aile işletmeleri'nde kurumsallaşmanın kurumsallaşması: Çanakkale ili örneği
The institutionalization of institutionalization in Turkish family: Case of Çanakkale province
  1. Tez No: 342171
  2. Yazar: ŞÜKRAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADER TAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma, Kurumsal Eşbiçimlilik, Institutionalization, Institutionalization in Family Companies, Institutional Isomorphism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kurumsallaşan aile şirketlerinin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak aile işletmelerinde artan bu kurumsallaşma eğiliminin de içerisinde oluştuğu kurumsal bağlamın hangi özelliklerinden etkilendiği ve kurumsallaşma ihtiyacının hangi çevresel unsurların etkisiyle ortaya çıktığı tam olarak tanımlanamamıştır.Bu çalışmanın amacı, aile işletmelerinde kurumsallaşma ihtiyacının hangi çevresel bağlamdan kaynaklandığını tespit edebilmektir. Yani, aile işletmelerinde kurumsallaşma motivasyonu verimliliği arttırmak, profesyonelliği sağlamak gibi sebeplerle teknik çevreye uyumdan dolayı mı, yoksa işletmelerin faaliyet gösterdikleri çevrede bulunan rakipler, alıcılar, tüketiciler, belirsizlik, devlet kurumları gibi etkenlerle normatif, düzenleyici, taklitçi eşbiçimlilikten dolayı mı oluşmaktadır?Bu çalışmanın katkısı, aile işletmelerinde kurumsallaşma eğiliminin teknik çevreden ya da kurumsal çevreden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kurumsal baskıların çok yoğun olduğu Türk İş Sistemi?nde tartışılmasını sağlamasıdır. Bu anlamda öncü bir çalışma sayılmaktadır. Yasal düzenlemelerin zorlayıcı baskısı, Türkiye?deki ortamda belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve meşruiyet kazanmak aile işletmelerinde kurumsallaşmanın sağlanabilmesi açısından önemlidir. Diğer yandan sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin ve üniversitelerin aile işletmelerinin kurumsallaşması adına üstüne düşen görevi ne kadar etkin bir şekilde yaptığı tartışılmalıdır. Gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilere bakıldığında ise, özellikle kurumsal baskıların ortaya çıkan etkilerinin daha detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Institutionalizations of family corporations which are seen as dominant organization forms show tendency to increase day by day. However it?s not defined literally which properties of institutional context affect this increasing institutionalization tendency and which environmental factors have an effect on developing the necessity of institutionalization. The aim of this study is to determine environmental the environmental context that causes the necessity of institutionalization in family corporations. In other words, does the institutionalization of family corporations occur in order to increase the efficiency and motivation, coordinate with technical environment for reasons such as providing professionalism? Or else, does it occur due to the effects such as competitors, customers, consumers, uncertainties, governmental institutions and normative, coercive, mimetic isomorphism? The contribution of this study is to discuss whether the tendency of institutionalization in family corporations arise from technical environment or institutional environment in Turkish Business System which has extensive institutional pressure. The most important theoretic contribution of this study is demonstrating that institutional context has an important role in developing the institutionalization in family corporations. When considered from this point of view, it can be said that it makes theoretic contribution that has never been done in Turkey until now. The practical contribution of this study is important for institutionalization of family corporations to annihilate the insistent pressure of legal regulations, uncertainties in Turkey and get legality. On the other side, whether the non-profit organizations, trade associations and universities do their part effectively for family corporations to institutionalize should be discussed. For following studies it is strongly suggested that the researches should focus on the effects of institutional pressures in details.