Güven ve ilişkiler bağlamında sosyal sermayenin akademik verimliliğe etkisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi örneği
The effects of social capital on the academical efficiency in the context of trust and relations: The case of Karadeniz Technical University
  1. Tez No: 342173
  2. Yazar: SAMET TÜZEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, Karadeniz Teknik Üniversitesi, akademik verimlilik, Social capital, Karadeniz Technical University, academical efficiency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Sosyal sermaye görece yeni bir kavram olmasına rağmen günümüzde ekonomiden siyasete, kamu yönetiminden işletme yönetimine, sağlıktan eğitime, yoksulluktan çevre ve iklim sorunlarına kadar bir çok alanda üzerine çalışılan gözde bir konu haline gelmiştir. Bu tez çalışmasında ise Karadeniz Teknik Üniversitesi?nde görev yapan öğretim üyelerinin sosyal sermayeleri ile akademik verimlilikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Yıllık ortalama makale sayısının akademik verimlilik göstergesi olarak ele alındığı çalışmada, öğretim üyeleriyle elektronik posta aracılığıyla anket çalışması yapılmış ve elde edilen veriler Ardahan Üniversitesi anket sistemi ve istatistik paket programı ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin sosyal sermaye stoku nispeten yüksek çıkmıştır. Bununla beraber yapılan regresyon analizi göstermiştir ki sosyal sermaye düzeyi ile akademik verimlilik arasında pozitif yönlü bir ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
At the present day, despite being a relatively young concept, social capital is become a popular subject that has been studied a wide range of field from economics to politics, from public administration to business administration, from health to education and from powerty to environmental and climate issues. In this thesis, the nexus between social capital and academical efficiency of the faculty of Karadeniz Technical University is investigated. Annual average number of written articles are taken as the indicator of the academical efficiency and then a survey is done with the aforecited faculty by e-mail and finally the data that collected from this survey are processed with the survey system of Ardahan University and statistical package program. In conclusion, the social capital of the faculty of Karadeniz Technical University is estimated relatively high. Nevertheless, it is observed from the regression analysis that there is a positive nexus between social capital and academical efficiency.