Aslı Erdoğan hayatı-edebi kişiliği-eserleri
Asli Erdoğan life-literary personage-works
  1. Tez No: 342177
  2. Yazar: BURAK ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ELİUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aslı Erdoğan, roman, yapı, hikâye, tema, Aslı Erdoğan, novel, structure, story, theme
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
CERN?de (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) çalışma fırsatı bulan ilk Türk fizikçilerden olan Aslı Erdoğan aynı zamanda Lire Dergisi tarafından ?Geleceğe Kalacak 50 Yazar? arasında gösterilir. Özellikle Avrupa?da birçok ödüle layık görülen yazarın roman, hikâye, köşe yazısı türünde toplam sekiz adet eseri bulunur. Bu çalışmada yazarın köşe yazılarından oluşan üç kitabı kapsam dışı bırakılıp kalan beş eseri incelenmiştir.Çalışmaya romanların yapı bakımından incelenmesiyle başlandı ve eser tanıtımı, isim içerik ilişkisi, olay örgüsü, bakış açısı ve anlatıcı, zaman, mekân, kişiler dünyası tahlil edildi. Eserlerin teması için ayrı bir başlık açıldı, ayrıca isim içerik ilişkisi ve kişiler dünyası başlıkları altında da konuyla ilgili bilgiler verildi.Hikâyelerin incelendiği bölümde bireylerin yabancılaşma serüvenleri, hayatla giriştikleri mücadeleler aşk, işkence, kapatılma başlıkları altında tematik olarak yapıldı. Ortak özelliklerin bulunmaya çalışıldığı bu bölümde zamana, mekâna ve karakter dünyasına da yer verildi.
Özet (Çeviri)
Among the first Turkish physicians having chance to work in CERN (European Organization for Nuclear Research), Aslı Erdoğan, at the same time, is shown among ?50 Authors Who Belong to Future? by a French literary magazine ?Lire?. The author, awarded especially in Europe, has totally eight works in the genre of novel, story and column. In this study, the three of them that are constituted from her columns were excluded; the other five works were analyzed. This study was started by firstly investigating her novels from the point of structure; the work overview, relation of name and content, plot, perspective and narrator, time, place, and the character worlds were analyzed. For the theme of works different title was constructed, also under the title of relation of name and content and the worlds of characters information about the theme was given, too.In the part that the stories were investigated, the adventure of individuals? alienation, their struggles with the life, love, torture, confinement were done thematically under these titles. In this part that the common traits were tried to be found time, place and character worlds were took part in.