Düzey 2 bölgeleri sağlık sektörü rekabet analizi
Competitive analysis of the health sector in nuts 2 regions
  1. Tez No: 342178
  2. Yazar: İRFAN SÜRÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Düzey 2 Bölgeleri, Temel Bileşenler Analizi, Health Sector, NUTs 2 regions, Principle Component Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sağlık hizmetlerinin etkin sunumu sosyal gelişmenin en temel öğelerinden birini oluşturmaktadır. Bu tezde, Türkiye?de Düzey 2 bölgelerinin sağlık sektörlerinin rekabet analizi yapılarak sosyal gelişmişlik sıralaması yapılmıştır. Bu çalışmada analiz yöntemi olarak Temel Bileşenler Analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, bölgeler arasında gelişmişlik farkları olduğu belirlenmiştir. Gelişmişlik sıralamasında sağlık sektörü açısından Düzey 2 bölgelerinde en gelişmiş beş bölge Türkiye?nin batısında yer alırken, gelişmişlik açısından son beş sıradaki bölgeler ise Türkiye?nin doğusunda yer aldığı belirlenmiştir. 2003 ve 2013 gelişmişlik sıralaması karşılaştırması sonucunda, bölgelerin sağlık sektörlerinin dengesiz bir gelişme içinde olduğu görülmüştür. Yapılan analiz sonucunda, Türkiye?de sağlık sektöründe sunulan hizmetlerden herkesin eşit koşullarda yararlanabileceği hale getirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The active presentation of health services forms one of the most important social improvements. In this thesis, in the NUTs 2 regions in Turkey, a social improvement ranking has been provided by forming a competition analysis of the health sector. In this research study, the principle component analysis has been used as the analysis method. According to the results of the analysis, it has been detected some differences of the development among the NUTs 2 regions. In the ranking of development, it has been concluded that while the most developed NUTs 2 regions are located in the west part of Turkey in terms of health the sector, the other five NUTs 2 regions in the end of the list are located in the east part of Turkey. In the light of the comparison of the development ranking in 2003 and 2013, it has been seen that health sector in the NUTs 2 regions is not in an equal development. According to the analysis conducted, it has concluded that the health sector in Turkey is to be available for everyone equally.