Edebi eserde yol ve yolculuk
Road and journey in literary work
- Tez No: 342182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ELİUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yol, yolculuk, kahraman, gelenek, edebi eser, Road, journey, hero, tradition, literary work
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 393
Özet
?Yol? ve ?yolculuk?, tarihte ve günümüzde literatüre girmiş birçok edebi eserin tematik yapısında mevcuttur. Çünkü insanoğlunun tarih sahnesine çıktığı günden bugüne, insanların mekanik yaşantısında keyfi yahut cebri birçok sebepten ?yol? ve ?yolculuk? kaçınılmazdır. Dolayısıyla ?yol? ve ?yolculuk?, toplumların birbirleriyle olan rabıtalarının kuvvetlenmesi ve edebiyatlarının şekillenmesi adına önemli bir yekünü işaret etmektedir. Yola çıkma, yolda bulunma, yolculuk etme vb. birçok isimle genişletilebilen mefhumlar, toplumların medeniyet haline gelmelerini sağlarken aynı zamanda da; en küçük toplumsal birey olan insanın gelişimini ve gelişim aşamalarını da içinde barındırır. Zikrolunan aşamalar ise geçmişten günümüze sanatçı tarafından yeniden üretimle, -geleneksel olarak- gelecek kuşaklara taşınır. Edebi Eserde Yol ve Yolculuk adlı çalışmada ?yol? ve ?yolculuğun? birçok alanda işaret ettiği enformatik tanımlardan başlanılarak, edebi esere nasıl yansıdığı; eserde konunun muhatabı olan kahraman üzerinde ne gibi etkiler yarattığı gösterildi. Bununla birlikte, geçmişten geleceğe ?yol? ve ?yolculuk? anlatılarıyla oluşmuş eserlerin ortak özellikleri üzerinde duruldu.
Özet (Çeviri)
?Road? and ?journey? are mentioned in thematic structure of various literary works that belong to the literature of both today and the past. Because, from the beginning of humankind, it?s inevitable for people to take vacations for business or pleasure. Therefore, ?road? and ?journey? play an important role in strengthening the bounds of society and forming its literature.The concepts such as ?setting out on a journey?, ?being on the way? and ?taking trips? not only make societies become civilizations, but also they affect the development stages of the individual, the smallest unit of the society. The stages mentioned are conveyed conventionally to next generations by re-produced works of litterateurs. Starting with the informative definitions of the terms in various aspects, this paper tries to point out how ?road? and ?journey? are reflected on the literary works and what effects they create on their characters. Moreover, common features of these works consisting of ?road? and ?journey? narratives from the past to the future are emphasized.