Evini arayan kadın kahramanın kendini bulma yolculuğu: Ebedi ve edebi göç halleri
The journey of finding herself of a female hero looking for home: Eternal and literary states of migration
- Tez No: 953840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM AÇIKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebî motif, Göç, Kadın kahraman, Kadın kimliği, Kadın yazar, Yol, Yolculuk, Female author, Female hero, Female identity, Home, Journey, Literary motif, Migration, Road
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu ve Nermin Yıldırım'ın Ev romanlarında kadın karakterlerin kimlik inşa süreçlerini, toplumsal cinsiyet rolleriyle ve ev, göç, yolculuk gibi edebi motiflerle ilişkilendirerek incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin temel amacı, farklı dönemlerde yazılmış iki eserdeki kadın kahramanların içsel ve toplumsal yolculuklarını feminist kuramsal bir çerçevede analiz ederek kadın kimliğinin dönüşümünü görünür kılmaktır. Araştırma sürecinde karşılaştırmalı eser tarama yöntemi ile nitel bir analiz benimsenmiş ve metin çözümlemesi yöntemi kullanılmıştır. Eserlerdeki Feride ve Seher karakterlerinin temsil ettiği kadınlık hâlleri, kuramsal altyapıda yer alan feminist eleştiri, toplumsal cinsiyet rolleri ve edebî motif çözümlemeleri üzerinden incelenmiştir. Karakterlerin söylemleri, mekânla ilişkileri, anne-baba figürleriyle bağları ve bireyselleşme süreçleri tematik olarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgular, her iki romanın da kadın karakterlerini ev merkezli bir kimlik sorgulamasının odağına yerleştirdiğini; evin, hem aidiyetin hem de özgürlüğün simgesi olarak kullanıldığını ortaya koymaktadır. Göç, yol ve yol arkadaşlığı gibi motifler, karakterlerin bireysel dönüşümlerinde metaforik geçitler olarak işlev görmektedir. Feride'nin geçmişten kopuşu ile Seher'in geçmişe dönüşü, kadın kimliğinin farklı dönemlerdeki temsillerine dair zengin bir okuma alanı sunmaktadır. Sonuç olarak, her iki eserde de kadın karakterlerin ev arayışı, yalnızca fiziksel bir mekâna değil, kimlik, aidiyet ve özgürlük arayışına işaret etmektedir. Edebî motiflerin yardımıyla kadın karakterlerin özneleşme süreçleri derinlemesine ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the identity construction processes of female characters in Reşat Nuri Güntekin's Çalıkuşu and Nermin Yıldırım's Ev, by associating them with gender roles and literary motifs such as home, migration and journey. The main purpose of the thesis is to make the transformation of female identity visible by analyzing the internal and social journeys of female heroes in two works written in different periods within a feminist theoretical framework. In the research process, a qualitative analysis was adopted with the comparative work scanning method and the text analysis method was used. The states of femininity represented by the characters Feride and Seher in the works were examined through feminist criticism, gender roles and literary motif analyses in the theoretical infrastructure. The characters' discourses, relationships with space, ties with mother-father figures and individualization processes were compared thematically. The findings obtained show that both novels place their female characters at the center of a home-centered identity question; reveals that the house is used as a symbol of both belonging and freedom. Motifs such as migration, road and companionship serve as metaphorical passages in the characters' individual transformations. Feride's break from the past and Seher's return to the past offer a rich reading area regarding the representations of female identity in different periods. As a result, in both works, the female characters' search for home points not only to a physical space but also to the search for identity, belonging and freedom. With the help of literary motifs, the subjectivization processes of female characters are revealed in depth.