Şeyh Gâlib Dîvânı'nda sevgilinin güzellik unsurları
The features of the beloved in Seyh Gâlib
- Tez No: 342239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL MİNE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevgili, Güzellik, Şeyh Gâlib, Dîvân, Şeyh Gâlib, Beloved, Beauty, Divan
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Şeyh Gâlîb, güzel ve zarif söyleyişleriyle 18.yy. Dîvân edebiyatının en önemli şairlerinden biridir. Tez konumuz Şeyh Gâlîb Dîvânı'nda Sevgilinin Güzellik Unsurlarıdır. Çalışmamız Giriş, Sevgiliye Ait Güzellik Unsurları, Sevgili İle İlgili Diğer Benzetme Unsurları, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şairin yaşadığı devrin siyasi, sosyal ve kültürel durumu anlatılmış, Şeyh Gâlib' in hayatı ve edebi kişiliğine değinilmiş, aşk ve âşık ile ilgili kısa bilgiler verilmiştir.1.bölümde sevgilinin güzellik unsurları, 2.bölümde sevgiliye ait diğer benzetme unsurlarına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde elde edilen bilgiler doğrultusunda bir değerlendirme yapılmıştır. Kaynakça bölümünde ise tez için faydalanılan kaynakların künyeleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Şeyh Gâlib, with his beautiful and elegant style, is one of the most outstanding poets of the Divan Literature in the 18th Century. He used a rich, elaborate style and lots of literary device in his poetry. Our thesis subject is“The Features of the Beloved in Şeyh Gâlib Poetry.”Our study consisted of five sections:“Introduction,”“The Features of the Beloved,”“Other spects of Simile Concerning the Beloved,”“Conclusion”and“Bibliography”In the“Introduction,”poet's life, his literary personality, concepts of“love”and“lover”are summarized as well as the political, social and cultural situation of his period. In Section 1, the features of the beloved, and in Section 2, other aspects of simile concerning the beloved are discussed. In the“Conclusion,”an evaluation is made in the light of the material discussed in the previous sections. And in the“Bibliography”section, a complete list of the resources used for this study is given.