Motivasyon faktörlerinin işçi psikolojisi üzerine etkileri: Tekstil işçileri üzerine bir uygulama çalışması
The effects of motivation factors to workers psychology: A study about textile employees
- Tez No: 342242
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Motivasyon, Psikoloji, nsan Kaynakları Yönetimi, Textile, Motivation, Employee, Psychology, Human Resources Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Tekstil sektörü, gerek içinde barındırdığı i?çi sayısı, gerekse de ülke ihracatına yaptığı katkıyla ülkemizin en önemli sektörlerinden biridir. Yapısı nedeniyle tekstil, hafif endüstri dalında yer almaktadır. Tekstilde üretim araçlarının önemi yadsınmasa da, üretimde değer yaratan temel öğe pek çok sektörde olduğu gibi ku?kusuz, insan faktörüdür. Bunun için de insan faktöründen olabildiğince iyi bir ?ekilde yararlanılması bu alanda faaliyette bulunan firmalar açısından önem arz etmektedir. Tabii ki bu da i?çilerin en iyi ?ekilde motive edilmesi ile sağlanabilecektir. ?yi bir motivasyon için ise i?çilerin taleplerinin en doğru ?ekilde tespit edilmesi ve buna bağlı olarak da, en iyi motive edici araçların seçilmesi gerekmektedir. ??çiyi motive etmek için firmalar çe?itli araçlara ba?vurmaktadır. Bunlar içinde en sık kullanılanları: gelir, güven duygusu, bağımsız çalı?ma, çevreye uyum, kararlara katılma, sosyal katılım, yetki ve sorumluluk, amaç birliği, öneri sistemi, ileti?im, eğitim ve yükseltimdir. Bu araçlar yardımı ile i?çinin ekonomik, sosyal ve psikolojik ihtiyaçları kar?ılanmaya ve böylece i?çinin performansı arttırılmaya ve daha yüksek verim alınmaya çalı?ılmaktadır. Yapılan alan ara?tırmasında i?çilerin hemen hepsinin motive edici araçları kendileri için yüksek derece olumlu bulduğu sonucuna varılmı?tır. Bununla beraber motive edici araçlar içinde ücret ve adil karar almayı olumlama ise daha yüksek düzeyde çıkmı?tır. Bu bağlamda tekstil sektöründe faaliyette bulunan firmaların, i?çilerin motivasyonu için bu ve benzeri araçları daha sık ve daha etkin kullanmalarının, onlar açısından iyi sonuçlar verebileceği kanısına varılmı?tır.
Özet (Çeviri)
The textile sector, both in the number of employees as well as the host country's exports is one of the most important sectors of his contribution to the country. Because of its structure, it takes place in the industrial area. In addition to the importance of manifucturing devices, the most important item in manifucturing is human factor. Because of this reason, the use of human factors as well as possible has great importance for companies in this area.of course this will be mostly provided with the motivation of the employees. For an effective motivation, the best way is to modify employees' demand and choose the most motivational toolsCompanies consult different technics to motivate employees. They are most commonly used in revenue, a sense of confidence, self-study, adaptation to the environment, participate in decisions, social participation, authority and responsibility, unity of purpose, recommendation systems, communication, training and upgrades. With the help of these tools the employees' economic, social and psychological needs to be met and thus to increase the employee performance and higher efficiency aims to look into.?t is revealed that employees find the motivation tools effective for themselves. However, motivating and fair decision-making tools in the wage level is higher than those of affirmation. In this context, it is concluded that effective and common usage of these motivating tools has good results of the employees' performance.