Tekstil sektöründe kadın işgücünün sendikal örgütlenmesi:Çorlu örneği
The trade union organization of female labour in the textile industry: Çorlu example
  1. Tez No: 342243
  2. Yazar: NİHAN PALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. M.ENGİN SANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Sendikal Örgütlenme, stihdam, Çorlu, Tekstil Sektörü, Kadın ??gücü, Gender, Unionization, Employment, Çorlu, Textile Sector, Female Labour
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tekstil ve hazır giyim, Türkiye imalat sanayisi içinde Osmanlı Devletindengünümüze pazar büyüklüğü ve yarattığı istihdam açısından önemli sektörlerdir.Ta?eron(alt- i?veren) uygulamasına ve kayıt dı?ılığa sıklıkla rastlanan sektörde, kadın i?gücünün yoğun olarak istihdam edildiği görülmektedir. Bu durum tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren sendikalarda kadın i?gücünün temsilinin ve tekstil i?kolunda faaliyet gösteren sendikaların kadın üyelere yönelik uygulamalarının önemini arttırmaktadır. Ara?tırmamızın amacı, Türkiye? de tekstil sektöründe çalı?an kadın i?gücünün istihdam ?artları ile bu sektörde kadınların sendikal örgütlenmelerinin ve sendikal örgütlenme ile ilgili tutumlarının incelenmesidir. Bu amaçla, sendikal örgütlenmenin doğu?u, kadının toplumsal yeri, tekstil sektörü ve kadın emeğinin sendikal örgütlenmesi konuları literatür taraması yöntemi ile kronolojik sıra dikkate alınarak incelenmi? ve Tekirdağ ilinin tekstil i?letmelerinin yoğun olarak konumlandığı Çorlu ?lçesinde alan ara?tırması gerçekle?tirilmi?tir. Yapılan anket sonuçlarının değerlendirilmesi neticesinde katılımcıların sendikaya ve sendika yöneticilerine güvenlerinin yüksek olduğu, kadınların sendikal örgütlenmeye katılımlarını yeterli düzeyde buldukları ve sendikacılığı erkek i?i olarak görmedikleri saptanmı?tır.
Özet (Çeviri)
Textile and ready-made clothing have been important sectors in the way of employing and market size in Turkey manufacturing industry from Ottoman times up to present. It is observed that female workers are employed intensively in this sector which often falls with subcontractor and informality. This situation raises the importance of the representation of female labour in unions which is textile and ready-made clothing sector and implementation to female labours of unions which is active in textile. The purpose of the survey is to find out employment conditions of female workers in the textile sector in Turkey, unionization of female workers and their attitudes towards unionization. To this end; origin of unionization, social situation of women, textile sector and unionization of female workers are researched with literature search in chronological order. Field research has been carried out in Çorlu where textile factories are mostly located in Tekirdağ province. At a result, it is stated that participators have high confidence levels towards unions, union managers and they find sufficient participation of female workers to unions and unionizm is not only for men.