Türk kamu yönetiminde denetim anlayışının dönüşümü ve Ombudsmanlık kurumu
The transformation of the understanding of supervision in Turkish public administration and Ombudsman institution
- Tez No: 342261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN S. ÇELİKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ombudsman, Denetim, Yönetişim, Dönüşüm, Ombudsman, Supervision, Governance, Transformation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Türkiye'de idarenin denetim yollarının etkinliği devamlı tartışma konusu olmuştur. Türkiye'de devletin yaptığı eylemleri denetleyen birçok mekanizma olmasına rağmen bireylerin çeşitli hak kayıplarına uğradığı görülmektedir. Bu hak kayıplarının engellenmesi her platformda tartışılmaktadır, fakat denetim mekanizmalarının nasıl düzenleneceği konusunda ortak bir görüş mevcut değildir. Denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde işlemesi için bağımsız ve tarafsız bir denetim kurumuna olan ihtiyaç her geçen gün kendisini bir kez daha göstermektedir. İşte bu noktada uygulandığı ülkelerde birçok başarılı eyleme imza atan Kamu Denetçiliği Kurumu akıllara gelmektedir.Kamu denetçiliği kurumu, ilk defa İsveç'te ortaya çıkmış ve 1980'li yıllardan itibaren birçok ülkede uygulanmaya başlamıştır. Kurumun en önemli özelliği bağımsız ve tarafsız oluşudur. Ayrıca kurumun istediği her belgeye rahatça ulaşabilmesi de kurumun etkin çalışmasını sağlamaktadır. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Türkiye'de uygulanması, denetim sistemindeki aksaklıkları giderebilir mi? Sorusu önce akademik camiada tartışılmış, sonrasında ise kurumun oluşturulması için somut adımlar atılmıştır. Son olarak 14.06.2012 tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu mecliste kabul edilerek yasalaşmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Türkiye'de uygulandığında etkin ve verimli bir denetim mekanizması olup olmayacağı konusunda çeşitli tartışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun Türkiye kamu yönetimini denetleyecek etkin bir mekanizma olup olmayacağı ve kurumun nasıl olması gerektiği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The efficiency of supervision methods in Turkish administration is a continually discussed issue. Although there are several mechanisms to supervise the state?s activities, individuals face various forfeitures. The ways to avoid these forfeitures are discussed at many platforms. There is no consensus on how to systematize different supervision mechanisms. Current situation indicates an urgent need for an autonomous and impartial supervision institution for effective supervision mechanisms. What stands out at this point is Ombudsman institution which has been very successful in the countries it was exercised. Ombudsman institution has emerged in Sweden first and beginning from 1980s been put into practice in many countries. The most important characteristics of the institution is that it is autonomous and impartial. Besides, its being able to easily access every document it needs ensures its efficient operation. The question that whether the application of Ombudsman institution will help to overcome the problems in the supervision system in Turkey or not has first been discussed in academia and then concrete steps have been taken for building the institution.On June 14, 2012, Law on the Ombudsman Institution has been accepted in the Turkish Grand National Assembly and became law. There are several discussions on whether the application of Ombudsman institution in Turkey will provide an efficient supervision mechanism or not. In this study, whether the Ombudsman institution will be efficient in supervising Turkish public administration or not will be discussed. Also, what kind of an Ombudsman institution Turkey needs will be discussed.