Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinin Türk Gümrük Teşkilatı üzerindeki etkileri
Effects of the Turkey-European Union relationship on Turkish Customs Organization
  1. Tez No: 342262
  2. Yazar: BASRİ YAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ankara Anlaşması, Gümrük Birliği, Türk Gümrük Teşkilatı, European Union, Ankara Agreement, Customs Union, Turkish Customs Organization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 334
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin odağında yer alan Gümrük Birliği ve bunun Taraflar arasındaki ilişkiler üzerindeki etkisi oluşturmaktadır. Bunun için de öncelikle Avrupa'da bir birliğin oluşturulması süreci ve bunun temelleri ele alınmaktadır. Daha sonra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin temelini oluşturan Ankara Anlaşması, bu Anlaşma'nın öngördüğü hazırlık dönemi, geçiş dönemi ve bunu düzenleyen Katma Protokol ile son dönemi düzenleyen Gümrük Birliği Kararı incelenmektedir.Avrupa Birliği'nin genişlemesi ve dönüşmesi sürecinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda, Taraflar arasındaki ilişkilere yön veren Avrupa Birliği Zirveleri ile Katılım Ortaklık Belgeleri, İlerleme Raporları ve Türkiye Ulusal Programları gibi temel belgeler üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, ekonomik entegrasyon teorileri ve ekonomik entegrasyonun önemli bir aşamasını oluşturan Gümrük Birliği Teorisi incelenmektedir. Daha sonra Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bir Gümrük Birliği oluşturulması süreci ve Tarafların Gümrük Birliği kapsamındaki yükümlülükleri ele alınmaktadır. Bu çalışmanın üçüncü bölümünde ise Türk Gümrük Teşkilatı incelenmektedir. Bunun için öncelikle Türk Devlet mekanizmasının örgütlenme biçimi ele alındıktan sonra, Türk Gümrük Teşkilatı'nın tarihi ve Gümrük Teşkilatı'nın devlet sistemindeki yeri ve önemi incelenmektedir. Daha sonra da Gümrük Teşkilatı'nın merkez ve taşra örgütlenme yapısı ile sorunları eleştirel bir bakış açısıyla ele alınmaktadır.Sonuç ve değerlendirme bölümünde, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği'nin aksayan yönlerinin düzeltilmesi ve Gümrük Teşkilatının, sorunlarının üstesinden gelebilmesi, gümrük ve ilgili dış ticaret alanında sağlam bir biçimde kurumsallaşması için birtakım önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the Customs Union, a central issue in Turkey-European Union relations, and its effect on the relationship between the two sides. First of all, the creation of a union in Europe and its principles will be treated, followed by an examination of the Ankara Agreement, the basis of Turkey-European Union relations, the preparations and transition process it foresees and the adjusting Additional Protocol, as well as the Customs Union Decision marking the last phase of the accession process.In Turkey?s moving towards accession to full membership of Turkey within the European Union enlargement and transformation process, European Union Summits that are important concerning the relationship between Turkey and the European Union as well as basic documents like Accession Partnership Documents, Progress Reports and Turkish National Programs are focused on.In the second chapter, economic integration theories and the in this regard important Customs Union Theory are analyzed. Afterwards the process of creating a Customs Union between Turkey and the European Union and the responsibilities of the Parties in this Customs Union are addressed. In the third chapter of this study as for, the Turkish Customs System is analyzed. Hence, first of all, after considering the organization of the Turkish State mechanism, the history of the Turkish Customs Organization and role and significance of the Customs Organization within this system are examined. Subsequently the central and peripheral organizational structures of the Customs Organization are critically reflected upon.In the conclusion and assessment part some proposals are brought forth, to compensate weak points of the Customs Union between Turkey and the European Union as well as strengthening institutionalization of the Customs Organization to overcome the problems of in the field of customs and related foreign trade.