Kadınların mekan algısı ve mekanı kullanma biçimleri
Women's space perception and their using patterns of urban space
- Tez No: 342279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mahalle, Aile, Kadın Emeği, Gündelik Hayat Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Neighborhood, Family, Woman Labor, Everyday Life, Gender Roles
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma gecekondu mahallesinde yaşayan kadınların ataerkil ilişkiler ağı içinde, mekana dair algıları ve mekanı kullanma biçimlerinin sosyalist feminist perspektifle incelenmesi çabasıdır. Bu bağlamda, çalışma toplumun yakın yaşam çevresini oluşturan mahallede sosyal, kamusal, fiziksel, ekonomik mekanların, kadınlar tarafından ne sıklıkla, hangi şekillerde kullanıldığını, kadın emeğinin bu mekanlarda nasıl örgütlendiğini, kadınların bu mekanlara dair algılarını oluşturan etmenleri keşfetmeyi amaçlamaktadır.Türkiye'de kentlerin yoksul yerleşim alanları olan gecekondu mahalleleri kadınların ekonomik sınırlılıklar, toplumsal sınırlar ve ataerkil kontrol nedeniyle gündelik hayat pratiklerinde kullandıkları neredeyse en geniş mekansal ölçektir. Feminist perspektif, kadınların mekanı algılama, kullanım ve dönüştürmelerinde belirli roller (eş, anne) aktörler (çocuk, koca, vb.) üzerinden yürüttükleri ?başetme stratejileri? yoluyla hayatlarında yarattıkları değişimleri görmeyi sağlamaktadır. Kadının ?öznellik kapasitesi?nin (aktör olma ve sınırlılıklar) açığa çıkarılması, ataerkil ilişkilerin içselleştirilmesi ile değişmez olarak algılanan yapıların çok katmanlı ve karmaşık yapısını görünür kılmakta ve kadınların yaşamlarında aktör olduklarını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda kentsel mekanın parçası olan mahalle, kadınlar için, hem tahakküm hem de mücadele alanıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze women?s perception and using patterns of gecekondu neighborhood space from a socialist feminist perspective focusing on patriarchal relations. According to this aim, this study will expose how often and in which ways women use social, public, physical, economic spaces of neighborhood, how woman labor is organized in these spaces and what are the constituent features of women?s perception about neighborhood space.Gecekondu neighborhood is the largest spatial scale in women?s daily life because of economic scarcities, social rules and patriarchal control. In general feminist perspective provides to see how women change their life with their ?coping strategies? using some means such as roles (wife, mother) and actors (child, husband etc). Reveal of woman?s ?capacity of subjectivity? (both being actor and limits) causes to show multi-faced and multi-latered structure of patriarchal society and way of struggle. In this context, neighborhood as a part of city is both a domination and struggle area for women.