Türk Halk Musikisi saz eserlerinin ortaöğretim mesleki keman eğitiminde kullanım olanakları yönüyle incelenmesi
Research of Turkish Folk Music instrument works at secondary school occupational violin education in terms of usage opportunities
  1. Tez No: 342283
  2. Yazar: GÜRKAN TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. ATİLLA SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Metot, Ba?langıç Keman Metotları, Yay Teknikleri, Türk Musikisi Keman ?cra Üslubu, Violin Education, Method, Beginner Violin Methods, Bow techniques, Turkish Music Violin Style
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim mesleki musiki eğitimi kurumlarının keman programlarında yer alan başlangıç düzeyinde Batılı etüt kitaplarının yanında, Türk Halk Musikisi saz eserlerinden düzenlenen havalarla, keman öğrencilerinin teknik gelişimine yardımcı olmak ve bununla birlikte öğrencinin Türk musikisi icra üslubunu kavrayarak, keman eğitiminde başlangıç Batı müziği tekniklerinin, Türk Halk Musikisi saz eserlerinde karşılığının uygulanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada Türk ve Batı musikisi keman dağarı bakımından seçilmiş iki evren iki örneklem bulunmaktadır.Araştırmanın ana sorusu“Başlangıç Düzeyi Mesleki Keman Eğitiminde Türk Keman Üslubunu Oluşturmada Avrupa Keman Teknikleri ve Öğretim Kitapları Yanı Sıra Türk Halk Musikisi Saz Eserlerinin Kullanım Olanakları Nelerdir?”şeklinde belirlenmiştir. Araştırmada biçim incelemesine dayalı bir genel tarama modeli ve partisyon incelemesi içeren niteliksel araştırma yöntemine yer verilmektedir. Veriler beş basamakta çözümlenerek bulgulara dönüştürülmüştür.Araştırmanı sonunda, Batılı keman çalma tekniği kaybedilmeden, benzetimi yapılan Türk Halk Musikisi Saz Eserleri ile Türk keman üslubunun Başlangıç düzeyi kazanılmış olup icracının teknik ve müzikal yönden gelişmesi sağlanabilir sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to help violin students technically development with the help of styles arranged from Turkish Folk Music besides Western study boks at beginner levels and to provide the application of Western music technics to the Turkish Folk Music works by making them comprehend Turkish Music performance styles. In paralel with this purpose, two populations, two samples are used. The question of ?What are the usage opportunities of Turkish Folk Music instruments Works along with European violin techniques and teaching boks in creating Turkish violin style at beginner level occupational violin education?? was choosen as the main question of the study. A scanning model based on style investigation and qualificative study method consisting of partition investigation were used in the study. The findings were resolved by analysing at five levels.At the end of the study,it can be concluded that, without losing the Western violin playing techniques, Turkish Folk Music Works and beginner level Turkish violin style are gained and the development of performance can be provided technically and musically.