Örgütsel bağlılık ve iş motivasyonu ilişkisi: Kamu sektöründe bir uygulama
Relationship between organizational commitment and work motivation: An application on public sector
- Tez No: 342284
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN BİLİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık, i? motivasyonu, organizational commitment, affective commitment, continuance commitment, normative commitment, work motivation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çalışanların işletmeye katılımını ve örgütün genel olarak etkinliğinin arttırılmasını sağlayan örgütsel bağlılık, son yıllarda oldukça önem kazanan bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, örgütsel bağlılık unsurları ile iş motivasyonu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bunun yanı sıra bu çalışmanın amacı ilköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeylerini motivasyon boyutu temel alınarak saptamaktır. Örgütsel bağlılık da; cinsiyet, branş ve kıdem değişkenlerine göre örneklem alt grupları arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki ilk öğretim okulları oluşturmaktadır. Örgütsel bağlılık kavramı için Allen Meyer tarafından geliştirilen ?örgütsel bağlılığın üç bileşenli modeli? esas olarak alınmıştır.Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 17 for Windows programı kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizational loyalty, that provides the employee participation and increase the overall efficiency of the organization, has recently started to become an important topic. The purpose of this study is to investigate the relation between organisational commitment and work motivation. Hovower; the purpose of this study is to determine the organizational commitment levels of primary school principals and teachers, based on job, motivation. It was researched to see if there were differences in sample groups in organizational commitment according to variables in duty, gender and seniority. The research was conducted on the primary school in the province of İstanbul. The ?three component model of organizational commitment?, which is developed by Allen and Meyer is the origin for the conception of organizational commitment in this study.The results are being analysed using SPSS for Windows.