Figüratif resme kaynaklık etmesi açısından anatomi araştırması
Welding to the picture in terms of figurative anatomy research
- Tez No: 342314
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ KARAYAĞMURLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Figür resmi, anatomi, Figure painting, anatomy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Araştırmada figür resmine katkı sağlaması yönünden anatomi kavramı; bu konuda araştırmaları ve çalışmaları olan sanatçılar ve illüstratörler, sanatçıların eserleri ve bu konuyla ilgili yazdıkları notlar ışığında incelenmiştir. Bu çalışmada sanatsal anatomi alanında yapılan araştırmalar ve resimler bu alanla ilgili yapılan çalışmaların başlangıcından itibaren incelenmiştir. Figür resmi ise tarihsel süreçte incelenmiştir ki anatominin sanatta yer aldığı ve almadığı farklı dönemler irdelenerek figür resmine katkısı incelenebilsin.Rönesans döneminde gelişen hümanist düşünce ile insana gösterilen ilgi ve verilen değer artmıştır. Bu da figür resminin gelişiminde etkili olmuştur. Ortaçağ baskısından kurtulan sanatçı; araştırma yapmaya başlamış, insan bedeni ve anatomisi ise sanatçının araştırdığı alanların en önemlilerinden olmuştur. İnsan bedeninde ideal güzellik arayışı Klasik Ege sanatıyla başlamıştır. Bu dönemde kadavra incelemesi yapılmamıştır. Rönesans dönemi bilimsel araştırmalarla sanatın buluştuğu bir dönem olmuştur. Bu sebeple insan bedenini detaylı inceleme şansı bulan sanatçı figür resmi yaparken sanatsal anatomiden faydalanmıştır. Modern sanat döneminde, sanatçının özgürlüğü önem kazandığından kimi görüş figür resmi için anatominin gerekli olduğunu savunurken kimisi bunu reddetmiştir. Araştırmada farklı dönemlerdeki figür resmi sanatsal anatominin gerekliliği yönünden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the concept of anatomy, in terms of contribution to the figure painting, and the artists and illustrators who have researches and works in this subject are examined in the light of artists? works and the notes that they wrote. In this work; studies in the field of artistic anatomy and paintings are examined from the beginning of the studies in this field. Figure painting is examined in the historical process to understand the contribution of explicating different terms with anatomy in art or not to figure painting.With the humanistic ideas developed during the Renaissance, the interest and value to human-being increased. This issue was effective for the development of the figure painting. The artists felt free from the compulsion of the Medieval Age began to make researches and the human body and anatomy became one of the most important elements of artists? researches.Seeking for the ideal beauty understanding began with the Classical Aegean art. Cadaver studies weren?t done in this age. Renaissance Age is a term which scientific researches and art met together. With this issue the artist who has the chance to study on human body derive benefit from artistic anatomy. In the Modern Art Age, by increasing the importance of the freedom of the artist some ideas were agree to the necessity of anatomy for the figure painting while some were rejecting it.In this research the figure painting in different ages is examined in terms of the necessity of artistic anatomy.