Evli çiftlerin öfke ifade tarzları ile evlilik uyumunun incelenmesi
An investigation between anger expression styles and marital adjustment in married couples.
  1. Tez No: 342352
  2. Yazar: ELMAS TÜFEKÇİ HOŞGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfade Tarzları, Evlilik, Evlilik Uyumu, Anger, Anger Expression Styles, Marriage, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Araştırmanın amacı, evli bireylerin öfke ifade tarzları ile evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelemesidir. Öfke ifade tarzları ve evlilik uyumu bazı değişkenler açısından incelenmiş ve ilgili değişkenlerden evlilik uyumunu yordayanlar belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir?de ikamet eden 216 evli birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Evlilik Uyumu Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılara ilişkin bilgiler ?Kişisel Bilgi Formu? aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paket Programı 15.0 ile çözümlenmiştir. Araştırma verileri korelasyon ve çoklu regresyon analizi, bağımsız gruplar için t testi ve ANOVA yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında sürekli öfke-öfke ifade tarzları ile evlilik uyumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu ortaya konmuştur. Araştırmada, Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği?nin cinsiyet, meslek çeşidi, bir işte çalışıp çalışmama, eşle yaşanılan iletişim problemleri sıklığı, kök ailelerden kaynaklı iletişim problemleri sıklığı ve diğer insanlarla olan iletişim problemi sıklığı gibi değişkenler açısından farklılaştığı bulunmuştur. Evlilik Uyumu Ölçeğinden alınan puanların ise eğitim düzeylerine, meslek gruplarına, çocuk sayısına, çalışıp çalışmama durumuna, algılanan ekonomik duruma, eşle yaşanılan iletişim problemleri sıklığına, kök ailelerden kaynaklı iletişim problemleri sıklığına ve diğer insanlarla olan iletişim problemi sıklığına göre farklılaştığı bulunmuştur. Çalışma bulgularında, eşle yaşanılan iletişim problemleri sıklığı, kök ailelerden kaynaklı iletişim problemlerinin sıklığı ve evlilik süresinin evlilik uyumunun anlamlı yordayıcıları olduğu elde dilmiştir. Analize giren söz konusu değişkenlerin, evlilik uyumu puanlarındaki toplam varyansın % 51?ini açıkladığı bulgulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is designed examine the relationship between anger expression styles and marital adjustment in married individuals. Also, some socio-demographic variables related to anger expression styles and marital adjustment were analyzed in terms of predicting marital adjustment. The sample of the research was selected from 216 married individuals residing in Izmir. State-Trait Anger Expression Styles Scale and Marital Adjustment Scale were used to collect data. In addicting, using the ? Personal Information Form? which was developed by the researcher. SPSS 15.0 was used to analyze the data collected in this research. Correlation and Multiple Regression analysis, t test, ANOVA were conducted to analyze the data. The results show that there is a significant relationship between anger expression styles and marital adjustment. In this study, ıt was found out that gender, occupation, working or nonworking, the frequency of communication problems with the partner, communication problems with families and other people are significantly related with State-Trait Anger Expression Scale. Moreover, ıt was found out that level of education, occupation, the number of children, working or nonworking, perceived socioeconomic status, the frequency of communication problems with the partner, the frequency of communication problems with families and other people are significantly related with marital adjustment in couples. Among the predictors of marital adjustment were the frequency of communication problems with partner, duration of marriage and the frequency of problems with the family of origin. The three variables mentioned above were found to explain 51 percent of the total variance of marital adjustment. The results are discussed and some suggestion are presented.