Evli bireylerin öfke ifade tarzları ve şiddet sorumluluğunun incelenmesi
Investigation of anger expressions and responsibility of violence of married individuals
  1. Tez No: 350204
  2. Yazar: ABDURRAHMAN KENDİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evli Bireyler, Öfke, EĢler Arası ġiddet, ġiddet Sorumluluğu, Married Individuals, Anger, Violence Between Couples, Responsibility of Violence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli bireylerin sürekli öfke-öfke ifade tarzları ile yakın ilişkilerde şiddet sorumluluğunun farklı değişkenler açısından incelenmesi ve sürekli öfke- öfke ifade tarzları ile şiddet sorumluluğu arasındaki ilişkinin ortaya konmasıdır. Araştırmanın evrenini Türkiye?deki evli bireyler oluşturmaktadır. Çalışma evreni ise Orta Karadeniz Bölgesi?ndeki evli bireylerdir. Araştırmanın çalışma grubu 2012-2013 Eğitim-Öğretim döneminde Orta Karadeniz Bölgesinde bir ilde ulaşılabilirlik açısından anaokulu, ilköğretim ve liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin kolaylı örneklem yöntemiyle ulaşılan evli anne ve babaları ve bu okullardaki evli öğretmen, idareci ve personelleridir. Çalışma grubu 740 kişidir. Bu araştırmada, veri toplama amacıyla, Speilberg, (1988) tarafından geliştirilen, Özer (1994) tarafından Türkçe?ye adapte edilen ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği?, Yung ve Vonk (2011) tarafından geliştirilen, Akın ve arkadaşları (2013) tarafından Türkçe?ye adapte edilen ?Yakın ilişkilerde Şiddet Sorumluluğu Ölçeği? ve araştırmacılar tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilmiş Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre evli bireylerin ?Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzları? arasında ?cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, eğitim düzeyi, eşinin eğitim düzeyi, evlenme şekli, evlenme yaşı, çocuk sayısı, en uzun süre yaşanılan yerleşim birimi, çocukken maruz kalınan şiddet, çocukken maruz kalınan şiddetin türü, evlilik yaşamında maruz kalınan şiddet ve evlilik yaşamında maruz kalınan şiddetin türüne? göre anlamlı derecede farklılıklar olduğu bulunmuştur. Evli bireylerin ?Yakın ilişkilerde şiddet sorumluluğu? puanları arasında ?cinsiyet, yaş, sosyo-ekonomik düzey, eğitim düzeyi, eşinin eğitim düzeyi, evlenme şekli, evlenme yaşı, evlilik yaşı, çocuk sayısı, en uzun süre yaşanılan yerleşim birimi, çocukken maruz kalınan şiddet, çocukken maruz kalınan şiddetin türü, evlilik yaşamında maruz kalınan şiddete? göre anlamlı derecede farklılıklar olduğu görülmüştür. Ayrıca, sürekli öfke- öfke ifade tarzları ile şiddet sorumluluğu arasındaki ilişkinin ortaya konması amacıyla yapılan pearson momentler korelasyon analizi sonucuna göre, genel olarak boyutlar arasında pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Boyutlar arasındaki en güçlü pozitif ilişki Şiddeti Kabul Etme ile Sürekli Öfke boyutları arasındadır. En düşük pozitif ilişki ise Şiddeti Kabul Etme ile Minimize Etme boyutları arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research includes examination on married individuals in different aspects of continous anger-anger expressions and responsibility of violence in close relationships and revealing the link between continuous anger-anger expressions and responsibilty of violence. The research sample consists of married individuals in Turkey and the sample of the present study is married individuals in Middle Blacksea Region. Study group of research are parents of students, chosen with regard to be able to reach, from students of preschool classes, primary school and high schools in 2012-2013 education period an also married administirative personnel of those schools, in a city of Middle Blacksea Region which could be reached through the method of indirect sampling. Study group consists of 740 persons. For the purpose of determining data, ?Trait Anger and Anger Expression Scale? developed by Speilberg, (1988) adapted to Turkish by Özer (1994), ?The Intimate Violence Responsibility Scale? developed by Yung and Vonk (2011) and adapted to Turkish by Akın and friends (2013) and Personal Information Form which is developed with taking opinions from experts, are used for this research. According to the findings, there was a significant difference between married individuals? ?Continuous Anger-Anger Expression Manner“ in terms of ”gender, socio-economic status, education level, partner?s level of education, type of marriage, age at marriage, number of children, place of residence, the unit for a long time, a child exposed to violence, type of violence exposured as a child, marriage, marriage life, exposure to violence, and the violence type they exposured. . There was a significant difference between married individuals? ?Responsibility of Violence in Close Relationship? scores in terms of“gender, socio-economic status, education level, partner?s level of education, type of marriage, age at marriage, number of children, place of residence, the unit for a long time, a child exposed to violence , type of violence exposure as a child, marriage, marriage life, exposure to violence, and the violence they exposured”. Besides, positive relations are found among dimensions in accordance with the pearson moments correlation analysis which aims to find the relationship between continuous anger-anger expressions manners and responsibility of violence. The strongest positive correlation was found between Acceptance of Violence and Countinuous Anger dimensions. And the weakest positive correlation was found between Acceptance of Violence and Minimizing dimensions.