Bipolar affektif bozukluk tanısı almış ve almamış insanların evlilik uyumu, dürtüsellik ve öfke kavramlarının bağlantısallığı açısından değerlendirilmesi
Marital adjustment, impulsi̇vity and anger among bi̇polar di̇sorder patients and healty controls
  1. Tez No: 460712
  2. Yazar: NERGİZ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRİM SUNGU TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik uyumu, dürtüsellik, öfke ve öfke ifade tarzları, bipolar bozukluk, marital adjustment, impulsivity, anger and anger expression, bipolar disorder
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada bipolar affektif bozukluk tanısı almış ve almamış insanların evlilik uyumu, dürtüsellik ve öfke düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla NP İstanbul Hastanesine başvuran bipolar affektif bozukluk tanısı almış 30 katılımcıya ve 30 katılımcıdan oluşan sağlıklı kontrol grubuna Evlilik Uyumu Ölçeği, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği uygulanmıştır. Bipolar affektif bozukluk hastalarının eşlerine ve sağlıklı kontrol grubundaki katılımcıların eşlerine de sadece Evlilikte Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda bipolar bozukluk hastalarında evlilik uyumu, dürtüsellik ve öfke düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bipolar affektif bozukluk hastaları ile sağlıklı kontroller karşılaştırıldığında hasta grubunun sağlıklı gruba göre dürtüsellik ve öfke düzeylerinin yüksek olduğu, evlilik uyumlarının da düşük olduğu bulunmuştur. Bipolar affektif bozukluk hastalarının eşleriyle evlilik uyumu düzeyleri arasındaki korelasyon anlamlı bulunmazken, sağlıklı kontrol grubundaki katılımcıların evlilik uyum düzeyleri ile eşlerinin evlilik uyum düzeyleri arasında yüksek korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between marital adjustment, impulsivity and ager levels of bipolar affective disorder patients. For this purpose, Marital Adjustment Scale, Barratt Impulsivity Scale and Continuous Anger and Anger Expression Scale were administered to a healthy control group consisting of 30 participants and 30 participants who were diagnosed with bipolar affective disorder, applied to NP Istanbul Hospital. Only the Marriage Compliance Scale was administered to the spouses of the bipolar affective disorder patients and to the spouses of participants in the healthy control group. As a result of the research, significant correlations were found between marital adjustment, impulsivity and anger levels in bipolar disorder patients. When bipolar affective disorder patients were compared with healthy controls, it was found that impulsivity and anger levels were higher and marital adjustment was lower in the patient group than in healthy group. There was no significant correlation between marital adjustment levels of spouses of bipolar affective disorder patients and marital adjustment levels of participants in healthy control group and marital adjustment levels of spouses were found to be highly correlated.