Engelli kardeşe sahip olan 18-30 yaş arasındaki bireylerin evliliğe yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigating the attitudes of adults aged 18-30 with disabled siblings to marriage
- Tez No: 342364
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, engelli kardeş, evliliğe yönelik tutum, Marriage, Disability Sibling, Attitudes Toward Marriage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Engelli Kardeşe Sahip Olan 18-30 Yaş Arasındaki Bireylerin Evliliğe Yönelik Tutumlarının İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, engelli kardeşe sahip olan bireylerin evliliğe yönelik tutumlarının bazı değişkenler ile olan ilişkisini incelemektir. Araştırmada engelli kardeşe sahip olan bireylerin evliliğe ilişkin tutumlarının bazı değişkenlerle ilişkisi betimlenmeye çalışıldığı için betimsel yöntemlerden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, engelli bir kardeşe sahip olan, 18-30 yaş arasında, evli olmayan, normal gelişim gösteren, 65 kadın ve 55 erkek bireyden -toplam 120 katılımcı- oluşturulmuştur. Araştırma İzmir ilindeki özel eğitim okulları ve özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, Ertuğrul (2008) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan ?Evliliğe Yönelik Tutum Ölçeği? ile bazı değişkenler hakkında bilgi toplanması amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik dağılımlar gösterilmiş ve ölçek puanlarının normal dağılım gösterip göstermediğinin anlaşılması için Kolmogorov-Smirnov Testi, iki grubun karşılaştırılması için Mann Whitney-U Testi ve üç ve daha fazla sayıda grubun karşılaştırılması için Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS programının 15.0 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda şu sonuçlar bulgulanmıştır; ? Engelli kardeşe sahip kadın katılımcıların evliliğe yönelik tutumları erkek katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarından daha olumsuzdur (p0,05).
Özet (Çeviri)
Investigating the Attitudes of Adults Aged 18-30 With Disabled Siblings to Marriage. The purpose of this study is investigate the relationship between the attitudes toward marriage of siblings of individual with disability and some variables. In this study for describe relationship between attitudes toward marriage of siblings of individuals with disability and some variables was used one of the descriptive research methods is survey method. The study group was formed from 65 female and 55 male -total 120 participants- who have a disability sibling, between 18-30 years old, unmarried, normally developed. Research was carried out some special education school and special special education and rehabilitation centers in İzmir. Data was collected with“Attitudes Toward Marriage Scale”developed, validity and reliability studies by Ertuğrul (2008) and developed by the researcher for the purpose of gathering information about some of the variables“Personal Information Form”. Evaluation of the data, percentage distributions was shown and Kolmogorov-Smirnov Test was applied for the understanding of the scale scores normal distribution or not, Mann-Whitney-U Test was applied for comparison of the two groups and Kruskal-Wallis Test was applied for compare the group of three or more. Data analysis was performed using SPSS software version 15.0. As a result of the analysis of data; ? Attitudes toward marriage of female siblings of individuals with disability are more negative than attitudes toward marriage of male siblings of individuals with disability. (p0,05).