Döviz piyasasında bir korunma stratejisi olarak risk reversal göstergesi
Risk reversals as a hedging strategy in foreign exchange market
- Tez No: 342368
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ATILIM MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz Piyasası, Opsiyonlar, Zımni Volatilite, Risk Reversal, Foreign Exchange Market, Options, Implied Volatility, Risk Reversals
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
2007 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde emlak sektörü temelli bir kriz olarak ortaya çıkan ve daha sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finansal krizin en fazla etkilediği piyasaların başında döviz piyasası gelmektedir. Küresel finansal krizin etkileri nedeniyle, özellikle merkez bankalarının politikalarına bağlı olarak döviz piyasasında analizler yapmak son derece zor bir hal almıştır. Volatilite seviyelerinde ciddi değişimler gözlemlenmiş, varlıklar arasında uzun yıllardır süregelen güçlü korelasyonlarda bile önemli bozulmalar meydana gelmiştir. Bu çalışmada, küresel finansal krizin zirve yaptığı nokta olan Lehman Brothers?ın batışından sonraki dönem için döviz piyasasında en çok işlem gören pariteler ve bu paritelerin dayanak varlık oldukları alım ve satım opsiyonlarının zımni volatiliteleri arasındaki farktan hesaplanan risk reversal verileri arasındaki ilişkiler incelenmiş ve risk reversal verilerinin döviz piyasasında yatırım yapan piyasa oyuncuları için önemine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle 16.09.2008 ? 31.12.2012 tarihleri arasındaki AUD/USD, EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD, USD/CHF ve USD/JPY pariteleri ve bu paritelere ilişkin 3-Aylık 25-Delta Risk Reversal verileri arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, risk reversal verilerinin paritelerin gelecekteki fiyat seviyelerini tahmin etmekten ziyade, trendde yaşanacak değişimlere yönelik sinyaller vermede daha başarılı ve daha kullanışlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the real estate sector based global financial crisis which emerged in the U.S.A. in 2007 and spread all over the world, forex market has been affected most. Due to the effects of global financial crisis, it is extremely difficult to do analysis on forex market, regarding especially the policies of central banks. Significant changes on volatility levels were observed and there have been critical disruptions even on strong, long standing correlations between assets. In this study, relations between parities that traded in forex market most during the period after the peak of global financial crisis --Lehman Brothers? bankruptcy-- and risk reversal datas which are calculated from the difference between the implied volatilities of call and put options where these parities are underlying assets are examined and it is aimed to draw the attention of market actors who invest in the forex market to the importance of risk reversals. For this reason the relations between the AUD/USD, EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD, USD/CHF and USD/JPY parities from 09.16.2008 to 12.31.2012 and 3-Month 25-Delta Risk Reversal datas were analyzed. As a result of these analyzes, it has been observed that risk reversals are more successful and more useful on giving signals for changes in trend rather than estimating price levels of the parities in the future.