Marka değerleme yöntemleri ve kişisel marka değeri: Şarkıcı, doktor ve politikacı örnekleri
Brand equity measurements and personal branding: Singer, physician and politician examples
- Tez No: 342371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA TARI KASNAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka değeri, Marka Değerleme Yöntemleri, Kişisel Marka, Brand Equity, Brand Equity Measurements and Personal Branding
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez çalışması, şarkıcı, doktor ve politikacı örnekleri üzerinden kişisel marka değerini ölçebilecek genel bir model oluşturulup oluşturulamayacağını araştırmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, yöntemi ve sonuçları özetlenerek konuya giriş yapılmaktadır. İkinci bölümde, marka, marka değeri kavramları açıklanarak marka değerleme yöntemleri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde, kişisel markalaşma kavramından, kişisel markalaşma stratejilerinden bahsedilmekte ve sağlık, müzik, siyaset alanlarında kişisel markalaşma hakkında literatür taraması sonuçları sunulmaktadır. Dördüncü bölümde ise, elde edilen veri setinin faktör analizi sonuçlarına yer verilmekte ve her üç meslek grubunun marka değerini oluşturan faktörler yorumlanmaktadır. Sonuç olarak, her üç meslek grubunun marka değerini oluşturan faktörlerin kısmen ortak olması nedeniyle, kişisel marka değerini ölçebilecek genel bir model kurmanın doğru olmadığı anlaşılmaktadır. Şarkıcı marka değerini oluşturan faktörler, satın alma isteği, farklılaşma, istikrar, aile markası, ilginçlik, liderlik, yüksek mertebe, ilgilenim ve komünal duygulardır. Doktor marka değerini oluşturan faktörler, genel memnuniyet, farklılaşma, aile markası, sözel iletişim, ün ve bölünmüş bağlılıktır. Politikacı marka değerini oluşturan faktörler ise, genel memnuniyet, farklılaşma, yenilikçilik, aile markası, sözel iletişim ve bölünmüş bağlılıktır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates whether it is possible or not to construct a general model of personal brand equity from the examples given by singers, doctors, and politicians. In Chapter 1, the topic is introduced by making a summary of the purpose, methodology, and findings of this study. Chapter 2 explains the concepts of brand and brand value and goes over brand valuation methods. Chapter 3 is about the concept of personal branding and of personal branding strategies and then reviews the literature on personal branding in the areas of health, music and politics. The results of factor analysis from an obtained data set are presented, and are interpreted the factors that form the brand equity in those three professions in Chapter 4.This thesis concludes that the factors that form the brand equity are common only to a limited extent, and therefore a single general model would not be appropriate to measure the brand equity for all those three professions. The factors that make up the brand equity of singers are the willingness to purchase, differentiation, stability, family brand, being interesting, leadership, high level, involvement, and communal feelings. The factors for doctors are general satisfaction, differentiation, family brand, word of mouth, fame, and split-loyalty. The factors for politicians are general satisfaction, differentiation, innovativeness, family brand, word of mouth, and split-loyalty.