The two-person guessing game with asymmetric players
Asimetrik iki oyunculu tahmin oyunu
  1. Tez No: 342372
  2. Yazar: İBRAHİM ÇİÇEKLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmin Oyunu, Asimetri, Yakınsama, Guessing Game, Asymmetry, Convergence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezde iki-oyunculu tahmin oyununda“asimetrik oyuncular”durumu teorik ve deneysel olarak incelenmektedir. Bu modelde oyunculardan birinin seçtiği sayı pozitif bir parametre, k > 1, ile çarpılmaktadır. Burada hedef sayı seçilen iki sayının“ağırlıklı”ortalamasının p katına eşittir (0 < p < 1). Modelin teorik incelenmesi sonucunda dengenin belirlenen p ve k değerlerine bağlı olarak degiştiği ortaya konmuştur. Deneysel oturumlarda teorik dengenin (0,0) olduğu bir simetrik iki de asimetrik durum incelenmiştir. Simetrik ve asimetrik durumlarda seçilen sayıların birbirlerinden farklı olmadığı, fakat asimetrik durumda seçilen sayıların (0,0) noktasına daha yavaş yakınsadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we theoretically and experimentally investigate the asymmetric players case in the two-person guessing game. We multiply one of the players' chosen number by a positive parameter k > 1. Here, the target number is some proportion (p) of the \weighted" average of the two numbers. The theoretical solution of the model depends on the value of p and k. In the experimental sessions, we have one symmetric and two asymmetric cases in which the theoretical equilibrium is (0,0). We nd that the chosen numbers in the asymmetric cases do not di er from those in the symmetric case. However, the speed of convergence toward equilibrium is slower in the asymmetric cases than that in the symmetric one.